Potrebujeme novú dohodu s EÚ o voľnom obchode, tvrdí Johnson
29 | 07 | 2019 I TASR

Britský premiér Boris Johnson v pondelok povedal, že existuje šanca na dosiahnutie novej dohody o tzv. brexite s EÚ, informovala agentúra Reuters. Johnson chce podľa svojich slov takisto aj novú dohodu o voľnom obchode.


Británia musí dať podľa Johnsona jasne najavo, že súčasné znenie dohody o brexite, ktoré obsahuje tzv. írsku poistku, nie je dobré. "Je tu však priestor na vytvorenie novej dohody," povedal nový britský premiér počas návštevy vojenskej základne Faslane v západnej časti Škótska.

Spojené kráľovstvo podľa Johnsona potrebuje i novú dohodu o voľnom obchode, ktorá Britom umožní "znovu prevziať kontrolu nad ich clami a nariadeniami" a umožní im robiť veci odlišne v tých oblastiach, v ktorých budú chcieť.

Johson zároveň odmietol možnosť ďalšieho referenda o nezávislosti Škótska. V ľudovom hlasovaní z roku 2014 sa 55 percent škótskych voličov vyslovilo proti nezávislosti od zvyšku Spojeného kráľovstva.

Prezident Zeman odvolal k 31. júlu ministra kultúry Staněka
Český prezident Miloš Zeman odvolal v pondelok k 31. júlu ministra kultúry Antonína Staněka. Informoval o tom na Twitteri prezidentov hovorca Jiří Ovčáček. Čítať ďalej
29 | 07 | 2019 | TASR


Premiér vyzval na obnovenie "väzieb, ktoré spájajú Spojené kráľovstvo", uviedla na svojej webovej stránke stanica BBC. Takisto oznámil finančnú podporu vo výške v prepočte viac ako 334 miliónov eur na projekty, ktoré majú podporiť hospodárstvo v Škótsku, Walese a Severnom Írsku.

Líderka škótskych konzervatívcov Ruth Davidsonová v nedeľu povedala, že nepodporí Johnsonove plány v súvislosti s brexitom bez dohody, pripomína BBC.

Johnson minulý štvrtok vyzval EÚ, aby prehodnotila svoj postoj k opätovnému otvoreniu zmluvy o odchode Británie, ktorú s Bruselom uzavrela jeho predchodkyňa Theresa Mayová. EÚ o dohode znovu rokovať odmieta.

V súvislosti s brexitom Johnson povedal, že ak sa Londýnu nepodarí uzavrieť s Bruselom novú dohodu, odíde 31. októbra z Únie bez dohody.

Srbský prezident ocenil Putina za posilňovanie srbskej armády
Srbský prezident Aleksandar Vučič sa v pondelok poďakoval svojmu ruskému náprotivku Vladimirovi Putinovi za dary v podobe tankov a iných obrnených vozidiel v čase, keď sa Západ obáva, že posilňovanie srbskej armády môže ohroziť krehký mier na... Čítať ďalej
29 | 07 | 2019 | TASR