Polícia v prípade vyhostenia Egypťana Mohameda priznala chybu
28 | 07 | 2019 I SITA

V kauze vynúteného odchodu Egypťana Mohameda zo Slovenska nastali nové okolnosti. Ako v sobotu informoval portál TV JOJ noviny.sk, vec sa totiž zo súdu vrátila späť na políciu. Tá obnovila konanie, v ktorom si priznala chybu. Opravili ju, no Mohamedovi opäť zamietli trvalý pobyt na Slovensku, pretože podľa nich ohrozuje bezpečnosť štátu, uviedol portál.


Noviny.sk ďalej uvádzajú, že z rozhodnutia Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície, ktorým TV JOJ disponuje, vyplýva, že v predchádzajúcom rozhodnutí uviedli chybný dôvod neudelenia trvalého pobytu. "Policajný orgán urobil chybu, keďže tam dal písmeno b namiesto písmena h. Použil nesprávny hmotnoprávny predpis," uviedol pre televíziu advokát Milan Ficek. Portál ďalej uvádza, že v najnovšom rozhodnutí už svieti písmeno h. Bez tejto zmeny by to podľa právnika polícia na súde neustála.

Egypťan s manželkou totiž pred odchodom zo Slovenska podali žalobu na súd. "V tomto prípade by to policajný orgán prehral, pretože by nepreukázali, že je táto osoba naozaj ohrozením pre bezpečnosť Slovenskej republiky, pretože práve toto písmeno b o tom hovorí. Kdežto to písmeno h hovorí o tom, že je tam stanovisko SIS a vychádza z toho," dodal Ficek.

Parlamentný výbor sa v prípade Egypťana Mohameda, ktorý musel opustiť Slovensko, zhoduje so SIS. Prezradiť dôvody vyhostenia nechcú
Poslanci z výboru na kontrolu Slovenskej informačnej služby (SIS) sa v prípade vynúteného odchodu Egypťana Mohameda zhodli so SIS. Podobne ako tajná služba, ani poslanci však dôvody vyhostenia nepovedali. Čítať ďalej
22 | 07 | 2019 | TASR


Polícia obnovila v tejto veci konanie ešte 2. júla, dva dni pred ukončením lehoty oprávneného pobytu Egypťana na Slovensku. "Pôvodné právoplatné rozhodnutie sa tým zrušilo a rodina našu krajinu opustiť nemusela. Nikto ich o tom ale neinformoval, preto došlo k najhoršiemu, 3. júla odleteli hľadať iný domov," pripomínajú Noviny.sk.

O stanovisko k tejto veci televízia požiadala aj políciu. Ako uvádza, ani po troch dňoch im na otázky neodpovedala, ale vo svojom najnovšom rozhodnutí priznáva, že zamietnutie pobytu Egypťanovi na Slovensku stojí na stanovisku SIS.