EÚ chce "životaschopné a udržateľné poľnohospodárstvo". Ako však to chce dosiahnuť?
28 | 07 | 2019 I SITA

Spoločná poľnohospodárska politika EÚ (CAP) po roku 2020 bude musieť zabezpečiť životaschopnosť a udržateľnosť poľnohospodárstva v celej Európe.


Bude zahŕňať zvýšenie konkurencieschopnosti a odolnosti tohto odvetvia voči rizikám a kríze, ako aj umožnenie využitia jeho poľnohospodárskeho potenciálu, ktorý ponúkajú nové technológie a začlenenie výskumu a inovácií do poľnohospodárskych postupov.

Konštatoval to tento týždeň vo svojom vyhlásení eurokomisár pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Phil Hogan. Zároveň dodal, že CAP sa bude musieť starať aj o ďalšiu generáciu poľnohospodárov EÚ.

"Spoločná poľnohospodárska politika EÚ sa bude musieť aj naďalej starať o vidiecke oblasti. Musí podporovať prvky ako rast a zamestnanosť, ktoré sú vnútorne spojené s poskytovaním perspektívy vidieckym spoločenstvám, ako aj s riešením vznikajúcich spoločenských požiadaviek, napríklad z hľadiska dobrých životných podmienok zvierat," ozrejmil Phil Hogan.

HOSPODÁRSTVO: Ekonomika Ruska zrýchlila v 2. kvartáli tempo rastu na 0,8 %
Ekonomika Ruska výrazne zrýchlila minulý mesiac tempo rastu, čo sa odrazilo aj na vývoji za celý 2. štvrťrok. Uviedlo to tento týždeň ruské ministerstvo hospodárstva. Čítať ďalej
20 | 07 | 2019 | TASR


Minulý týždeň zvolená predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová zdôraznila potrebu vystavenia poľnohospodárov meniacim sa klimatickým podmienkam. Vyzvala na vytvorenie európskej ekologickej dohody a ambicióznejších cieľov v oblasti klímy do roku 2030.

Poľnohospodárstvo musí byť podľa Hogana pripravené prispieť k tomuto dôležitému cieľu. "CAP bude musieť podporovať ďalšiu integráciu environmentálnych a klimatických aspektov do poľnohospodárstva. Znamená to zlepšenie kvality pôdy a vody či zachovanie biodiverzity. Prispôsobenie sa zmene klímy nie je len environmentálnou otázkou, priamo sa týka poľnohospodárstva a našej kapacity na zaistenie našej výroby potravín," dodal Hogan.

Dnešná CAP je podľa Hogana hospodárska, environmentálna a sociálna politika. "CAP je nevyhnutné koleso vo vysoko konkurenčnom agropotravinárskom odvetví EÚ, ktoré poskytuje pracovné miesta pre približne 44 miliónov ľudí a už takmer desať rokov má pozitívnu obchodnú bilanciu EÚ. Prispieva k ochrane našich prírodných zdrojov pôdy, vody, ovzdušia a biodiverzity na takmer 50 % našej pôdy. Podporuje tiež vidiecke územia, ktoré sú domovom viac ako polovice Európanov a ktoré slúžia ako hlavné základne zamestnanosti a rekreácie," uzavrel vo svojom vyhlásení Hogan.

Tóth bude v stredu vypovedať v kauze zmeniek. Kočnerovi už stihol poriadne priťažiť všade možne
Už túto stredu bude v Pezinku na Špecializovanom trestnom súde celkom zaujímavá atmosféra - pred sudcov príde vypovedať bývalý novinár a SIS-kár Peter Tóth, ktorý býval niekedy blízkym spolupracovníkom Mariána Kočnera. Teraz mu však môže poriadne... Čítať ďalej
28 | 07 | 2019 | Peter Bachan