JE TO TU: Najvyšší súd USA umožnil Trumpovi vybudovať jeho vysnívaný múr!
28 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Najvyšší súd USA v piatok nechal Trumpovej administratíve presmerovať peniaze v hodnote 2,5 miliardy dolárov schválených Kongresom pre Pentagon, aby pomohli vybudovať dlho sľúbenú stenu pozdĺž americko-mexickej hranice, aj keď zákonodarcovia odmietli poskytnúť financovanie.


Konzervatívny väčšinový súd úplne zablokoval rozhodnutie federálneho sudcu v Kalifornii, ktorý zakazoval republikánskemu prezidentovi utrácať peniaze na základe toho, že kongres osobitne neschválil prostriedky, ktoré sa majú minúť na vybudovanie steny. Tento projekt ostro skritizovali demokrati a mexická vláda.

"Veľká výhra pre bezpečnosť hraníc a právny štát!,“ prehlásil Trump iba pár minút po tom, ako súd rozhodol.

Trump 15. februára vyhlásil mimoriadnu situáciu v snahe financovať múr bez súhlasu Kongresu. Demokrati uviedli, že prekročil svoje právomoci podľa ústavy Spojených štátov.

Administratíva uviedla, že plánuje presmerovať 6,7 miliárd dolárov z ministerstiev obrany a financií na výstavbu múru podľa spomínaného vyhlásenia, vrátane 2,5 miliárd dolárov financovaných Pentagonom. Kongres predtým neposkytol finančné prostriedky na stenu vo výške 5,7 miliárd dolárov, ktoré požadoval Trump pri zúčtovaní.

Trump urobil hraničný múr hlavným sľubom v roku 2016. Múr je súčasťou jeho prísnej prisťahovaleckej politiky, ktorá je aj naďalej témou, keďže sa blížia budúcoročné prezidentské voľby v USA.

Trump uviedol, že múr je potrebný na potlačenie nelegálneho prisťahovalectva a obchodovania s drogami cez južnú hranicu. Demokrati označili múr za nemorálny, neúčinný a drahý.

Francúzsko vyzýva Trumpa, aby nezavádzal tarify na víno kvôli digitálnej dani
Minister financií Bruno Le Maire v sobotu vyhlásil, že Francúzsko bude pokračovať v zdaňovaní príjmov veľkých technologických firiem a vyzvalo Spojené štáty, aby vstúpili do debaty o tom, ako spravodlivo zvýšiť poplatky za digitálne služby a pritom... Čítať ďalej
28 | 07 | 2019 | Marek Molnár