Francúzsko vyzýva Trumpa, aby nezavádzal tarify na víno kvôli digitálnej dani
28 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Minister financií Bruno Le Maire v sobotu vyhlásil, že Francúzsko bude pokračovať v zdaňovaní príjmov veľkých technologických firiem a vyzvalo Spojené štáty, aby vstúpili do debaty o tom, ako spravodlivo zvýšiť poplatky za digitálne služby a pritom aby to neprinieslo obchodné tarify.


Le Maire reagoval na hrozbu amerického prezidenta Donalda Trumpa, týkajúca sa zdaňovania francúzskych vín ako odplata za francúzsku daň z digitálnych služieb, ktorá sa podľa neho nespravodlivo zameriava na americké spoločnosti.

„Je v našom záujme mať spravodlivú digitálnu daň,“ prehlásil Le Maire. „Kľúčovou otázkou je teraz to, ako môžeme dosiahnuť konsenzus o spravodlivom zdaňovaní digitálnych činností,“ dodal.

Pred dvoma týždňami francúzsky senát schválil poplatok vo výške 3%, ktorý sa bude uplatňovať na príjmy z digitálnych služieb získané vo Francúzsku spoločnosťami s viac ako 25 miliónmi eur vo francúzskych príjmoch a 750 miliónmi eur po celom svete.

Ďalšie krajiny Európskej únie vrátane Rakúska, Británie, Španielska a Talianska tiež oznámili plány na vlastné digitálne dane.

"Nemali to urobiť," vyhlásil Trump novinárom v piatok. "Povedal som im nech to nerobia, pretože ak to urobia, idem zdaniť ich víno."

Le Maire zopakoval uistenie spoločnosti Macron, že Francúzsko zruší svoju vnútroštátnu digitálnu daň, ak dôjde k dohode o univerzálnej dani na úrovni Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Dodal, že Francúzsko chce osloviť vedúcich predstaviteľov krajín skupiny G7, aby sa budúci mesiac na samite v pobrežnom stredisku Biarritz dohodli na zásade univerzálneho zdanenia digitálnych aktivít.

Trump kritizuje francúzsku digitálnu daň, hrozí odvetnými opatreniami
Americký prezident Donald Trump v piatok kritizoval Francúzsko za uzákonenie tzv. digitálnej dane, ktorá sa podľa neho neférovo zameriava na americké technologické giganty ako Google, Amazon a Facebook. Naznačil pritom, že Washington môže na krok... Čítať ďalej
27 | 07 | 2019 | SITA