Dánsko podporilo navrhovanú námornú misiu Británie v Hormuzskom prielive
26 | 07 | 2019 I TASR

Dánsko uvítalo v piatok spoločnú námornú misiu Európskej únie v oblasti Hormuzského prielivu, ktorú s cieľom zaistenia námornej bezpečnosti navrhlo Spojené kráľovstvo. Kodaň v tejto súvislosti zváži svoj námorný príspevok, píše agentúra Reuters.


Británia začala zostavovať misiu v Hormuzskom prielive, ktorý využívajú tankery prevážajúce približne pätinu svetových dodávok ropy, po tom, ako Irán zadržal tanker plaviaci sa pod britskou vlajkou. Londýn zadržanie tankera označil za "štátne pirátstvo".

"Dánska vláda vidí svoj možný príspevok k takejto iniciatíve pozitívne," povedal dánsky minister zahraničných vecí Jeppe Kofod. "Takáto iniciatíva bude mať silnú európsku stopu," dodal vo vyhlásení.

ŠOK: Holandská olympionička Ghafoorová bola zatknutá v Nemecku pri údajnom pašovaní drog
Holandská šprintérka Madiea Ghafoorová bola zatknutá v Nemecku po tom, čo údajne polícia našla v jej aute 50 kilogramov metamfetamínu a extázy, pričom šlo o rutinnú kontrolu v blízkosti nemeckých hraníc. Čítať ďalej
26 | 07 | 2019 | Marek Molnár


Dánsko, členský štát EÚ, patrí medzi krajiny s najsilnejším moreplavectvom na svete a takisto je sídlom najväčšej prepravnej kontajnerovej spoločnosti na svete, A.P. Moller-Maersk, ktorá v tomto napätom regióne premáva.

"Dánske kráľovské námorníctvo je silné a schopné a bolo by schopné aktívne a efektívne prispievať k tomuto typu spolupráce," povedala v tejto súvislosti dánska ministerka obrany Trine Bramsenová.
Konečné rozhodnutie musí ešte prejsť debatou v parlamente, dodal Reuters.

Rafael Nadal sa pochválil so svojou novou jachtou za vyše 4 milióny eur
Tenista Rafael Nadal si ako milovník luxusných plavidiel urobil radosť. Nedávno za skoro 3 miliónov eur predal svoju jachtu Beethoven, aby si zaobstaral luxusný katamarán, ktorý mu môže závidieť aj jeho odveký rival Roger Federer. Čítať ďalej
26 | 07 | 2019 | Ján Prokop


Zmienená iniciatíva si podľa utorňajšieho vyhlásenia troch diplomatov získala podporu Dánska, Francúzska a Talianska.

Agentúra Reuters komentovala, že takáto podpora je v kontraste s vlažnou reakciou európskych spojencov na podobnú výzvu USA, ktorá sa prvýkrát objavila na pôde Severoatlantickej aliancie koncom júna. Francúzsko a Nemecko vtedy zareagovali s obavou, že Aliancia by bola pod vedením USA vtiahnutá do možnej konfrontácie s Iránom.

OSN: Letecké útoky v Sýrii si vyžiadali za 10 dní najmenej 100 civilných obetí
Životy najmenej 103 civilistov vrátane 26 detí si v minulých 10 dňoch vyžiadali letecké útoky sýrskej vlády a jej spojencov na školy, nemocnice, trhoviská a pekárne. Informovala o tom v piatok vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle... Čítať ďalej
26 | 07 | 2019 | TASR