ŠPORT: Diskriminácia na anglických štadiónoch je na vzostupe, hlási monitorovacia skupina
24 | 07 | 2019 I SITA

Už siedmy rok za sebou stúpol počet prípadov diskriminácie v anglickom futbale. Taký je záver špeciálne skupiny zameranej na monitoring na anglických zelených trávnikoch a v hľadiskách. Skupina "Kick It Out", v preklade "Vykopnime to preč", v sezóne 2018/2019 zaznamenala až 581 prejavov diskriminácie, v porovnaní s predchádzajúcim ročníkom ide o nárast o 67 prípadov.


Predmetom skúmania nie sú len pokriky fanúšikov, ale aj správania sa hráčov medzi sebou od profesionálov až po mládežnícke súťaže. Započítavajú sa aj incidenty na sociálnych sieťach.

Až 65 percent všetkých prípadov súviselo s rasovou diskrimináciou. Najväčší nárast zaznamenala skupina pri prejavoch diskriminácie na základe náboženstva - antisemitizmus a antiislamizmus. V ostatnej sezóne to bolo 63 prípadov, rok predtým "len" 36 incidentov. Podľa šéfky spomenutej skupiny Roisin Woodovej "futbal odráža postoje spoločnosti a tieto čísla preto nie sú prekvapením".

ŠPORT: Svetový rekord mladučkého Maďara na 200 m motýlik, Kristóf Milák prekonal maximum Phelpsa z MS 2009
Maďarský plavec Kristóf Milák prekonal desať rokov starý svetový rekord Američana Michaela Phelpsa v disciplíne 200 m motýlik. Devätnásťročný rodák z Budapešti na majstrovstvách sveta v plaveckých športoch v kórejskom Kwangdžu dohmatol za 1:50,73... Čítať ďalej
24 | 07 | 2019 | TASR