PROCES S KOČNEROM: Výsluch svedka Štefana Agha ukončil tretí deň pojednávania miliónových zmeniek
24 | 07 | 2019 I SITA

Špecializovaný trestný súd v Pezinku výsluchmi troch svedkov ukončil tretí deň hlavných pojednávaní v prípade niekoľkomiliónových zmeniek, za ktoré ručí televízia Markíza. Postupne pred trojčlenný senát predstúpila bývalá účtovníčka televízie Anna Miklošovičová, šéfka licenčného odboru rady pre vysielanie Anna Hausknotzová a Štefan A., ktorý je tiež obvinený, ale je vyčlenený na samostatné konanie.


V prípade je obžalovaný Marian K. a Pavol R., ktorí čelia obžalobe z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti. Zásadným dôkazom mohol byť prepis komunikácie medzi Marianom K. a Štefanom A., ale súd tento dôkaz pre sériu hlavných pojednávaní, ktoré sú naplánované do konca júla, nepripustil. O ďalšom postupe bude zrejme rozhodovať neskôr. Proces bude pokračovať v pondelok 29. júla.

Najdôležitejším bodom dňa bola výpoveď Štefana A., ktorý podľa predpokladov potvrdil verziu obžalovaných. Štefan A. bol dlhoročným spoločníkom Mariana K., pričom podľa vlastných slov ho odhováral, aby zmenky vymáhal súdnou cestou.

Podľa neho tiež bola dopísaná suma na zmenkách zodpovedajúca predošlým dohodám. Zmluvy však nemá, ani ich nevidel. "Najskôr sme sa pokúšali pohľadávku vymôcť vyjednávaním. Pán Pavol R. to však odmietal a nechcel to s nami vôbec riešiť. Následne sme išli právnou cestou," vysvetľoval Štefan A. Prokurátor svedka vyzval, aby uviedol, čo vie o miliónových zmenkách a kedy ich videl naposledy.

"Dve som si zobral ja a dve si zobral Marian K., pričom nám ich priniesol Ernest Valko. Videl som ich vtedy prvýkrát, keď nám ich priniesol. Termín splatnosti bol nastavený na 15 rokov a neskôr sme ich previedli na spoločnosť inkasný servis," dodal. Podľa vlastných slov sa desiatok miliónov eur napokon vzdal, pretože z celého procesu "mal zlý pocit".

Lipšic spochybňuje zmenky aj pre údajných svedkov, ktorí sú roky mŕtvi
Právny zástupca TV Markíza Daniel Lipšic spochybňuje obhajobu Pavla R., ktorý viackrát odkazuje na osoby Ernesta Valka, Petra Steinhübela a Petra Čongrádyho. Odkazovanie na ľudí, ktorí sú mŕtvi, považuje za nedôveryhodnú obhajobu. Povedal to po... Čítať ďalej
23 | 07 | 2019 | TASR


Štefan A. priznal, že pohľadávku riešili aj cez Petra Čongrádyho, niekdajšieho člena bratislavského podsvetia, ktorý už nežije. "Povedal, že to vie zabezpečiť, tak to jednoducho zabezpečoval. Poznal sa s pánom Valkom aj s pani Volzovou," uviedol Štefan A. na margo úlohy Čongrádyho v celom procese. Nevedel však konkretizovať, prečo presne v celom prípade figuroval.

Štefan A. ozrejmil aj prezývky, ktoré mali v komunikácii Pavol R. či Marian K. "Slintoš a Brucho," povedal. Priznal tiež komunikáciu s Marianom K. pomocou šifrovanej aplikácie Threema. Podľa vlastných slov ho nikto pred výpoveďou neoplyvňoval, ani neinštruoval, ako má vypovedať. Advokáti, ktorí zastupujú Mariana K., nechceli svedka vypočuť, pretože jeho výpoveď bola podľa nich nezákonná.

Dve zmenky boli v hodnote po osem miliónov eur a ďalšie dve po 26 miliónov eur. Ich vyplatenie žiadal Marian K. prostredníctvom občianskoprávnych žalôb na Okresnom súde Bratislava V. Vyplatiť ich mal Pavol R. ako žalovaný v prvom rade. Žalovaným v druhom rade bola spoločnosť Markíza Slovakia. Markíza dlhodobo spochybňuje autenticitu zmeniek, obzvlášť fakt, že boli podpísané v roku 2000.

ZVRAT V KAUZE ZMENKY : Kočner chce vypovedať!
Ak súd zistí, že účasť obžalovaného v kauze zmenky Mariana K. je potrebná, obžalovaného dá sudca z výkonu väzby eskortovať. V žalobe je zahrnutá aj výpoveď Mariana K. ku zmenkám, polícia ho vypočúvala až päťkrát. Televízia JOJ o tom informuje na... Čítať ďalej
23 | 07 | 2019 | SITA