DANKO OTVORENE: "Slota ma oklamal, zničil som si život a zdravie"
23 | 07 | 2019 I Peter Bachan

Predseda Národnej rady a SNS Andrej Danko v druhej časti rozhovoru pre Plusku prezradil novinky o rozpočte, sociálnych opatreniach či povolebnej spolupráci s ďalšími stranami. Prezradil aj detaily z čias, kedy preberal štafetu po Jánovi Slotovi.


Pluska sa Danka pýtala na to, ako bude vyzerať budúcoročný rozpočet. Podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť môže deficit dosiahnuť až 0,9% HDP, no v tom ešte nie sú zarátané ani "sociálne opatrenia", na ktoré vláda plánuje preflákať cez pol miliardy eur.

Danko podľa jeho slov "vníma" ambíciu vyrovnaného rozpočtu, ale ako vraví, "z vyrovnaného rozpočtu sa ľudia nenajedia". Výpadok štátu nemá byť až taký závratný - hovorí "len" o osemdesiatich miliónoch eur.

Predseda SNS pre Plusku prezradil aj jeho "sen" - znižovanie regionálnych rozdielov a zlepšovanie životnej úrovne. "To je choré, aby sme od roku 1985 nepoložili kilometer železničnej trate," posťažoval sa šéf parlamentu.

Písala o detskom porne v bratislavskom klube Nu Spirit, SME jej vymazalo blog. Stoja za tým mimovládky?
Lenka Kaliská na svojom blogu (ktorý sa na denníku SME už nenachádza, no stále si ho môžete prečítať vďaka webarchívu), upozornila na udalosť spred štyroch rokov. Zrejme aj preto, že sa aktuálne začína v niektorých médiách rozvíjať téma zľahčovania... Čítať ďalej
23 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Vrátil sa aj k jeho obľúbenej téme, ktorú opakuje vždy, keď má na to priestor. "Problém je, že nemám väčšiu politickú silu," povzdychol, keď sa ho Pluska pýtala na presadzovanie jeho agendy. "Paušálne výdavky živnostníkom kto presadil? No ja. Do krvi som sa vadil s Kažimírom," zareagoval Danko.

Bez ostychu sa vyjadril aj k poslednej "deľbe koristi" tohto volebného obdobia, ktorú vláda označuje za "sociálne opatrenia". "Každý chce svoje. Presadil som rekreačné poukazy. A zrazu mi povedali, že nie sú peniaze pre učiteľov. No čo si myslíte, čo som musel robiť?", pýta sa rečnícky Danko.

Pluska sa ho pýtala tiež na jeho priznaný príjem za minulý rok, ktorý presahoval 250-tisíc eur. "Predal som dom a byt a vyplatil som hypotéku. Z toho si dokončujem svoj rodinný dom," prezradil predseda parlamentu.

Vyjadril sa aj na adresu Igora Matoviča, ktorý priznal jediný príjem, a to poslanca Národnej rady. "Má 4 ľudí a dostane 8 miliónov eur a dá si ich na blízke firmy. Matovič sa mi naubližoval ako nikto," reagoval na jeho adresu.

ROZHOVOR: Marketingová bublina okolo Hattasa v Nitre spľasla, tvrdí Peter Oremus
23 | 07 | 2019 | Roman Suchý


Danko k záveru odhalil detaily pomerov SNS v časoch, kedy mu Ján Slota odovzdal miesto predsedu strany. Kritikou veru nešetril.

"Stal som sa predsedom SNS, kde ma Slota oklamal a zobral zo strany peniaze. Ja som musel do strany vložiť spolu s Jarom Paškom a inými členmi peniaze, aby sme to financovali. Keď som vylučoval Slotu, ktorý nám nechal len dlh, tak som mu povedal, že radšej budem mať SNS s 3,6 percenta ako s ním. A že to skúsim oživiť," prezradil pre Plusku.

Netreba zabúdať, že keď mu Slota odovzdával predsednícku funkciu, tak za vrúcneho objatia Danko vyhlásil, že Slota bude pre neho "vždy predsedom" SNS.

Šéf parlamentu podľa vlastných slov postavil 2,7 percentnú stranu na nohy tak, že tri roky "chodil po regiónoch, našoféroval asi 160-tisíc kilometrov sám, na svojom aute". Dodal, že mu to zničilo rodinný život a zdravie.

Tak ako vždy sa Danko opäť posťažoval, že by najradšej vládol sám. Na otázku, s kým si vie najviac predstaviť povolebnú spoluprácu, odpovedal jednoznačne. "Neviem, koho si tento národ zvolí, ale buď budem v opozícii, alebo ponúknem takú alternatívu, ako to robí Orbán. Už nevidím inú cestu," suverénne prehlásil Danko.

Koalíciu s ĽSNS jednoznačne odmietol. "ĽSNS je len bublina. To sú chlapci, ktorí ťažia len z toho, že nám médiá nakladajú. S ĽSNS si nikto v zahraničí nedá ani kávu. Ona len vyhovuje liberálnym pravičiarom," dodal Danko na záver rozhovoru.

Jana Teleki: Spor o zmenky označovaný bulvárom za megaproces začal dobre pripravený
23 | 07 | 2019 | Jana Teleki