ROZHOVOR: Marketingová bublina okolo Hattasa v Nitre spľasla, tvrdí Peter Oremus
23 | 07 | 2019 I Roman Suchý
V posledných komunálnych voľbách ste kandidovali na post primátora Nitry. Nakoniec to nevyšlo a primátorom je bývalý mladý aktivista Marek Hattas. Ako ste spokojný so zmenami v meste?

Poviem to zjednodušene: „Marketingová bublina spľasla.“ Pokiaľ nemáte patričné vzdelanie, odborné skúsenosti a potrebné charakterové vlastnosti, nemáte šancu riadiť odbor na úrade a nie to ešte krajské mesto. Riadiť krajské mesto nie je to isté ako zorganizovať diskotéku niekde na lúke. Nie je však dôležitý môj názor na pána Hattasa, ale názor ktorý majú občania nášho mesta. Ak by boli spokojní, asi by dnes (6 mesiacov po voľbách) spontánne nespisovali petíciu za jeho odvolanie.

Čo hovoríte na jeho angažovanosť v strane Andreja Kisku? Prekvapil vás tým?

Vôbec nie, už v komunálnych voľbách 2018 som hovoril, že kandidát Hattas nie je nezávislý a klame voličov. Odkiaľ by asi zobral mladý človek, ktorý doteraz nikde nepracoval peniaze na masívnu volebnú kampaň, odkiaľ by platil 6 mesiacov 200 „dobrovoľníkov“. Prepojenosť iniciatívy Za slušné Slovensko, ktorá organizovala protesty po smrti novinára Kuciaka, na vtedajšieho prezidenta Andreja Kisku je už dnes verejná známa. Rovnako bola známa v čase komunálnych volieb 2018 podpora iniciatívy Za slušné Slovensko trom kandidátom na primátorov krajských miest (Hattas, Vallo, Fiabáne). Celé to do seba zapadá a odhaľuje špinavé/bezcharakterné zneužitie smrti mladého novinára na politické ambície. Už v čase organizovania protestov v Nitre bolo známe, že pán Hattas bude kandidovať na primátora mesta. Jeho vstup do strany Andreja Kisku potvrdilo moje vtedajšie tvrdenia.


Na sociálnej sieti zdieľate rôzne vtipy zo spojenia tejto dvojice, čo tomu najviac vyčítate? Angažovanosť? Odbornosť?

Okrem toho, že obidvaja bezcitne a vypočítavo zneužili smrť novinára na svoju politickú sebaprezentáciu, obidvaja vyznávajú rovnaké hodnoty. Otvorene podporujú prílev migrantov, vyznávajú ideológiu liberalizmu a multikulturalizmu, pracujú v prospech nadnárodného kapitálu, čím vedome podkopávajú suverenitu a zvrchovanosť nášho štátu. Pohŕdavo sa stavajú k národnej identite a slovanskému odkazu nášho kultúrneho dedičstva. Z ich osobnej minulosti je vidieť, že pod pozlátkom „slušnoľudí“ sa skrývajú nebezpečné a sebecké indivíduá.




Darí sa Nitre vo využití investície Jaguar Land Rover?

Bohužiaľ, automobilka si žije vlastným uzavretým životom a nereaguje ani na požiadavky poslancov mesta Nitra. Automobilka doteraz nenadviazala spoluprácu so žiadnou mestskou kultúrnou alebo športovou organizáciou, nepodporila žiadne mestské a ani VÚC projekty, ale paradoxne tisíckami eurami podporila štedro dotované súkromné vytipované súkromné neziskové organizácie, napr. Hidepark (Hattas – zakladateľ). Obávam sa, že JaguarLandRover prišiel len brať výhody a stimuly, ale prispieť k rozvoju mesta je len v rovine povinného PR (marketingový nástroj Public relations – vzťahy s verejnosťou).


Vy ste pri kandidatúre hovorili, že chcete automobilku dotlačiť k sponzorovaniu mládežníckeho športu, chceli ste finančné a materiálne kompenzácie za zničené cesty, znečistené životné prostredie, zvýšenú kriminalitu a zvážanie problémovej lacnej pracovnej sily. Ako je to teraz?

Na moju priamu otázku na stretnutí so zástupcami automobilky Jaguar-LandRover v ich závode zo začiatku tohto roka (2019) „Koľko financií ste každoročne pripravení dávať do podpory športu a kultúry v meste Nitra?“ (pýtal som sa na konkrétnu čiastku) som nedostal žiadnu konkrétnu odpoveď. Najvyšší predstaviteľ firmy len hapkal a splietal výhovorky ako budú podporovať iba konkrétne projekty, ktoré musia byť spoločensky prospešné, ktoré vyberie ich firemná komisia. Žiadne konkrétne čísla, žiadne konkrétne mestské organizácie alebo športové kluby neboli spomenuté. Kompenzácie za zničené cesty, životné prostredie a ďalšie negatívne javy mali byť riešené cez MH Invest (štátna spoločnosť Ministerstva Hospodárstva SR). Do dnešného dňa však prešľapujeme na mieste a MH Invest podmieňuje vyplatenie kompenzácií ďalšími svojimi požiadavkami a ústretovými krokmi zo strany mesta Nitra.


A odpolitizovanie mestského úradu po Jozefovi Dvončovi sa podarilo?

Odpolitizovanie úradu bola len volebná fráza a nasledovné nominácie nových ľudí na mestskom úrade usvedčujú pána Hattasa z účelového klamstva:

  • Henrich Varga – hrubá mzda 2385 €, odborný poradca pre komunikáciu (člen volebného Hattas tímu)

  • Martin Horák – hrubá mzda 1750 €, vedúci odboru inovácií, transparentného riadenia a klientskej spokojnosti (člen volebného Hattas tímu)

  • Ján Odzgan – hrubá mzda 2600 €, prednosta Mestského Úradu (poradca vo volebnej kampani Hattas tímu)

  • Roman Oravec – referent – grafik, fotograf (člen volebného Hattas tímu)

  • Svatopluk Bartík – odmena za kampaň 5000 € z rozpočtu mesta, externá zmluva (poradca vo volebnej kampani Hattas tímu)





Po voľbách sa v Nitre začalo zdražovať. Možno jedným z dôvodov je podľa vás aj snaha zafinancovať všetky nové formy politickej propagandy, ktorá sa šíri v našom meste.

Ináč sa ani nedá nazvať plátok „Radničné noviny“ (lepšie povedané koniny), ktorý pán Hattas so svojím kolektívom začína vydávať. Pýši sa vecami, ktoré schválilo a rozbehlo bývalé Mestské Zastupiteľstvo. Bežné problémové veci označuje ako „Kostlivcov v skrini“ a nové nápady, ktoré v novinách prezentuje, sú čisté politické fantazmagórie, resp. úlety duševne labilného človeka (napr. Mestská tržnica bude miestom zábavy).




V jednom rozhovore pred týmito voľbami ste povedali, že budete tŕpnuť, aby najbližších desať rokov neprišla nová finančná a ekonomická kríza z obavy kto by nám vrátil štátnu dotáciu približne 640 miliónov eur, na ktorú sme sa všetci Slováci poskladali. Čoraz viac sa ukazuje, že tá kríza skôr či neskôr príde. Bola z tohto pohľadu lokácia závodu pri Nitre výhodou pre Slovensko?

Hospodárstvo krajiny musí byť postavené na viacerých odvetviach, nielen na jednom ako napr. automobilový priemysel. Je nezodpovedné a zároveň ponižujúce od našich politikov ťahať sem zahraničné automobilky na lacnú pracovnú silu, daňové prázdniny a obrovské investičné stimuly poskytované z našich daní. Keď už sem máme pritiahnuť zahraničného investora musí ísť o výrobu s vysokou pridanou hodnotou, aktivity ako je výskum a vývoj a high-tech a IT spoločnosti a lokalizovať ich do bývalých priemyselných areálov (brown fieldov). Sme malá krajina a ešte málo hektárov úrodnej pôdy si ideme zastavovať plechovými krabicami a hangármi. Nitra bola srdcom poľnohospodárstva a potravinárstva, na tom by sme mali stavať a doplniť tieto sektory o nové aktivity v oblasti priemyslu, cestovného ruchu a služieb. Smutné je, že Nitra nenadviazala na minulosť kedy bola dôležitou obchodnou križovatkou európskeho významu už od čias Samovej ríše.




V komunálnej politike ste aktívny už dlhšie, vo voľbách ste vystupovali vždy ako nezávislý kandidát, raz ste boli na kandidátke OĽaNO. Prečo ste sa rozhodli vstúpiť do straníckej politiky práve v Národnej koalície?

Pretože snahy tretieho sektora a neoliberálov o rozvrat tradičného usporiadania našej spoločnosti a pozbavenie suverenity nášho štátu sú pre mňa neakceptovateľné. Slovenské osobnosti ako Štúr či Štefánik sa musia v hrobe obracať keď vidia ako nezodpovedne a ľahkovážne pristupujeme k týmto nástrahám a nebezpečenstvám dnešnej doby. Ako komunálny nezávislý politik v tejto oblasti sám nič nezmôžem, tu už nejde o drobnosti, ale o osud nášho štátu.  Národná Koalícia je jediná platforma pre všetkých pronárodne orientovaných politikov, bez rozdielu predchádzajúceho politického trička, vrátane nezávislých.




Čím by Národná koalícia mohla pomôcť občanom Nitry a okolia, alebo vy jej – NK?

O Nitre sa hovorí ako o matke slovenských miest a práve z tohto miesta sa začali písať dejiny slovenského národa. Preto považujem za nevyhnutné, aby práve v Nitre mala Národná Koalícia silnú a početnú členskú základňu, ktorá bude brániť politické a kultúrne dedičstvo našich predkov, národné bytie a vlastnú štátnosť v zmysle cyrilo-metodského duchovného dedičstva a historického odkazu Veľkej Moravy.


V minulosti ste boli profesionálnym futbalistom. Pomáha vám to v podnikaní, alebo politike? Otvára vám to dvere do spoločnosti?

Šport naučí človeka disciplíne, vytrvalosti čo je základom pri dosahovaní cieľov v akejkoľvek činnosti. V športe stále platia určité pravidla, ktoré musí každý rešpektovať, žiaľ v politike je momentálne situácia taká, že neplatia žiadne pravidlá. Ten kto dodržiava pravidlá a hrá čestne je dnes v nevýhode a veľakrát na to doplatí v podnikaní a aj v politike. Mojím cieľom je, aby čestní ľudia boli tými najváženejšími a najchránenejšími občanmi nášho štátu.