DUBAČOVÁ: Rezort kultúry o projekte Európske hlavné mesto kultúry mlčí, poslankyňa vyzýva začať s prípravami
22 | 07 | 2019 I SITA

Slovensko a Fínsko budú mať v roku 2026 Európske hlavné mestá kultúry. Nezaradená poslankyňa Národnej rady SR Viera Dubačová upozornila, že vláda SR o tom vie dva roky, ale o projekte nie je nikde ani zmienka. Vo Fínsku, ktoré bude hostiť európsku kultúrnu metropolu ako dvojička k Slovensku, spustili proces výberu už začiatkom roka.


Podľa Dubačovej je nepochopiteľné, že slovenské ministerstvo kultúry o projekte mlčí. "Príprava kvalitných projektov si vyžaduje čas, a toto vláda nedokáže roky pochopiť. Čo je horšie, neučí sa na ani svojich chybách,” podotkla poslankyňa a členka výboru NR SR pre kultúru a médiá Dubačová. Rezort kultúry vyzvala začať s prípravami. Agentúru SITA o tom informovala Zuzana Vargová z tlačového oddelenia strany Spolu - občianska demokracia.

Jana TELEKI: Frontálny útok Sorosa na Európsky parlament a odhalenie jeho siete vlastným človekom
Viac ako dvesto mimovládnych organizácii, podporovaných Sorosom sa priamo obrátilo na Európsky parlament s výhradou a žiadosťou, aby zástupcov Fideszu nenominovali a neobsadzovali do parlamentných výborov Európskeho parlamentu. V predchádzajúcom... Čítať ďalej
17 | 07 | 2019 | Jana Teleki


Držiteľa titulu Európske hlavné mesto kultúry musí členský štát EÚ vybrať súťažou. Výber sa musí začať najneskôr šesť rokov pred termínom, keď sa víťazné mesto má stať držiteľom titulu. Poslanci Európskeho parlamentu potvrdili výber Slovenska už v lete 2017. Dubáčova prízvukovala, že vo Fínsku už v apríli organizovali seminár pre možných uchádzačov a podotkla, že rozvojové projekty si vyžadujú investície. “Kvalitná príprava trvá aj dva roky. Následne, po výbere mesta, sú dobre pripravené projekty základom na predchádzanie komplikáciám pri verejných obstarávaniach a investíciách,“ vysvetlila.

„Nie je na čo čakať. Každý mesiac, každý deň k dobru sa môže premeniť do kvalitnejších projektov. Nie je potrebné nič viac, len začať aktívnu komunikáciu so samosprávami, aby sa mohli rozbehnúť prípravy projektov,“ vyzýva ministerstvo kultúry Dubačová. Pripomenula, že projekt Slovensko spoznalo v roku 2013, keď sa titulom hrdili Košice. Investície do kultúry priniesli mestu unikátne umelecké zážitky, ale aj trvalý prínos v podobe novej a zrekonštruovanej kultúrnej infraštruktúry. Ako dodala, vznikli však aj pochybnosti o efektívnosti investovaných desiatok miliónov eur.

Komentár Eduarda Chmelára: Ruky preč od symbolov Slovenského národného povstania
K odpornému vandalskému zločinu došlo v piatok nad obcou Stráňavy, kde niekto odpílil ruky z bronzového súsošia Brániace matky od akademickej sochárky Ľudmily Cvengrošovej. Pomník bol postavený na počesť padlých príslušníkov I. čs. armádneho zboru,... Čítať ďalej
15 | 07 | 2019 | Eduard Chmelár