Panama prehlásila, že stiahne registráciu tankeru odtiahnutého do Iránu
21 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Panamská námorná autorita v sobotu oznámila, že začala proces odňatia registrácie ropného tankera MT Riah, ktorý bol odtiahnutý do Iránu potom, čo 14. júla zmizol z máp na sledovanie lodí v Hormuzskom prielive.


Panama začala proces stiahnutia vlajky v piatok, keď po vyšetrovaní zistila, že tanker mal "úmyselne porušiť medzinárodné predpisy" tým, že nehlásil žiadnu nezvyčajnú situáciu, vyhlásil úrad. „Dôsledne odsudzujeme používanie Panamských vlajkových lodí na nezákonné aktivity,“ ďalej dodal úrad.

Panama, ktorá má najväčšiu lodnú flotilu na svete, nedávno stiahla vlajky z desiatok lodí, z ktorých niektoré boli prevádzkované Iránom, pričom nie je jasné, ktorá krajina alebo spoločnosť vlastní a prevádzkuje Riah.

Najnovší vývoj nadväzuje na britský záchyt iránskeho ropného tankera obvineného z porušenia sankcií voči Sýrii. Panama povedala, že loď bola z registra vymazaná 29. mája. Iránsky najvyšší vodca Ayatollah Ali Khamenei označil britskú akciu „pirátstvo“ a Irán sa vyhrážal odvetným opatreniam.

Samovražedná atentátnička v Pakistane sa odpálila pred nemocnicou, zabila najmenej 9 osôb
Najmenej deväť obetí a 30 zranených si vyžiadali v nedeľu ráno dva útoky v pakistanskom meste Dera Ismaíl Chán. Čítať ďalej
21 | 07 | 2019 | SITA


Irán nedávno prehlásil, že pritiahol plavidlo do svojich vôd z prielivu potom, čo loď vydala tiesňové volanie. Aj keď Teherán neuviedol názov plavidla, Riah je jedinou loďou, ktorej pohyby pravdepodobne zodpovedajú tomuto opisu.

Americkí predstavitelia uviedli, že si nie sú istí, či bol tanker zadržaný Iránom alebo bol zachránení po tom, čo čelili mechanickým chybám, ako tvrdí Teherán, čím sa vytvára tajomstvo na mori v čase vysokého napätia v Perzskom zálive.

Panamský námorný úrad na začiatku tohto mesiaca uviedol, že stiahne svoju vlajku z viacerých plavidiel, ktoré porušujú sankcie a medzinárodné právne predpisy, po odstránení asi 60 lodí spojených s Iránom a Sýriou z panamského registra v posledných mesiacoch. Washington vyzval na väčšiu bezpečnosť lodí v Perzskom zálive.

Extrémne horúčavy v USA vyvolávajú obavy o starších, bezdomovcov, ale aj väzňov
Extrémne horúčavy zasiahli USA, miestni obyvatelia boli požiadaní, aby sa starali o svojich starších susedov, aktivisti sa snažia zachrániť väzňov pred "upečením" vo väzniciach a úrady majú za úlohu vziať bezdomovcov z horúcich... Čítať ďalej
21 | 07 | 2019 | Marek Molnár