Extrémne horúčavy v USA vyvolávajú obavy o starších, bezdomovcov, ale aj väzňov
21 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Extrémne horúčavy zasiahli USA, miestni obyvatelia boli požiadaní, aby sa starali o svojich starších susedov, aktivisti sa snažia zachrániť väzňov pred "upečením" vo väzniciach a úrady majú za úlohu vziať bezdomovcov z horúcich ulíc.


Extrémne teploty, dosahujúce až 95F (35 ° C), sužovali v posledných dňoch veľké časti USA od Stredozápadu po Východné pobrežie. Už bolo evidovaných najmenej šesť úmrtí v dôsledku extrémnych horúčav, štyri v Marylande a po jednej v Arizone a Arkansase.

Napríklad mesto Massachusetts, nalieha na obyvateľstvo, aby „zostali v pokoji a hydratovaní“ a aby kontrolovalo starších susedov.



Úrady zrejme vypočuli aktivistov, starosta mesta New York Bill de BLASIA prehlásil, že do väzníc poslali "letné oblečenie" a nainštalovali klimatizácie, avšak stále zostáva mnoho väzníc v každom štáte bez funkčného chladiaceho zariadenia.

Ďalšia zraniteľná skupina sú bezdomovci, trápi ich teplo, deficit klimatizácie, prístrešia, ale aj zdroj ľahko dostupnej pitnej vody. Úrady sa snažia pomáhať bezdomovcom a poskytnúť im nejaké prostriedky na boj proti teplu. V Indianapolise polícia strávila hodiny rozdávaním chladenej vody a viedla ich do ubytovní.

Čína: Počet mŕtvych po výbuchu v plynárenskom závode vzrástol na 15
Na päťnásť vzrástol počet mŕtvych po mohutnom výbuchu, ku ktorému došlo v piatok v plynárenskom závode v meste San-men-sia v stredočínskej provincii Che-nan. Ďalších 15 ľudí utrpelo vážne zranenia, informovala v nedeľu agentúra... Čítať ďalej
21 | 07 | 2019 | Peter Králik/TASR