OBROVSKÉ PREPÚŠTANIE: U.S. Steel Košice prepustí do dvoch rokov až 2500 zamestnancov!
19 | 07 | 2019 I Peter Bachan

Košickí oceliari majú vážny problém - pokles objednávok, zníženie výroby a výrobných kapacít spôsobia masívne prepúšťanie, píše denník SME.


„Inštitúcie EÚ zodpovedné za ochranu voľného a férového európskeho trhu dokonca zmiernili aj tie opatrenia, ktoré prijali pred rokom a ukázali sa byť neúčinné. Z krajín mimo EÚ je možné dovážať oceľové výrobky v ešte väčších množstvách, prevyšujúcich doterajšie rekordné úrovne a pritom sa na túto oceľ nevzťahujú environmentálne požiadavky EÚ. Výsledkom je záplava produktov na trhoch EÚ a tlak na neustále znižovanie ich cien, zatiaľ čo výrobný sektor EÚ je na pokraji recesie a dopyt po oceli klesá," povedal James Bruno, ktorý je prezidentom U.S. Steel Košice. Jeho vyjadrenie sprostredkovala Ľubomíra Šoltésová, manažérka pre vzťahy s médiami.

Matovič si na týždeň výročia Nežnej revolúcie privlastnil celé Námestie SNP. Kritiku schytáva zo všetkých strán
Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič si zarezervoval Námestie SNP medzi 14. a 19. novembrom. Plánuje tam usporiadúvať jeho vlastné podujatia. Ako prvý priniesol túto informáciu Denník N. Čítať ďalej
19 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Európska komisia zatiaľ nezareagovala túto kritickú situáciu. Asociácia európskych výrobcov ocele spolu s vládami krajín EÚ, vyzývajú komisiu, aby bránila férové a jednotné podmienky trhu.

„Zlyháva taktiež EU ETS – európsky systém obchodovania s emisiami. Priemysel v EÚ sa stáva obeťou pokusu znížiť produkciu CO2. Napriek tomu, že celá Európa vie ovplyvniť len desať percent celkovej produkcie CO2, ešte sprísňuje podmienky a náklady na kvóty CO2 nám stúpli 5-násobne oproti začiatku roka 2018. Celý dopad zaplatí európsky priemysel a zarobia na ňom krajiny mimo EÚ. Jeho výsledkom sú totiž milióny ton ocele a teda aj vyprodukovaných emisií CO2 mimo EÚ," cituje ďalej denník šéfa U.S. Steel Košice.

Podľa Bruna viaceré oceliarne avizovali zatváranie oceliarskych prevádzok, dokopy má ísť o 2,6 milióna pracovných miest, ktoré sú priamo alebo nepriamo ovplyvnených krízou v oceliarskom priemysle.

Odpad slovenskej alternatívnej scény. "Bývalý" člen ĽSNS pravidelne klame svojich čitateľov, popritom píše oslavné ódy na Kotlebu a ĽSNS
Autor článkov webu Magazín1 sa už mesiace skrýva za rúškom anonymity a klame čitateľov bez štipky sebareflexie. Okrem tejto "žumpy" uverejňuje aj oslavné ódy na Kotlebu a ĽSNS na pravidelnej báze. Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | Peter Bachan


U. S. Steel Košice v júni oznámil znižovanie výroby železa a ocele odstavením jednej z troch vysokých pecí. Už druhý mesiac sa tam pracuje v štvordňovom pracovnom týždni.

Prezident U.S. Steelu vraví, že náklady na prevádzku sú nateraz nezvládateľné.

"Chceme uistiť našich zamestnancov, že dostanú včas presné informácie, takže sa nemusia zaoberať fámami. S cieľom zlepšiť finančné postavenie našej firmy sme dnes interne oznámili, že v období do konca roka 2021 znížime počet zamestnancov pracujúcich v U. S. Steel Košice a jej dcérskych spoločnostiach o 2500 zamestnancov," citujú Hospodárske noviny prezidenta U.S. Steelu.

Toto rozhodnutie prijímajú po starostlivom zvážení toho, že musia konať, aby ochránili ich podnikanie a zostali konkurencieschopní, tvrdí ďalej Bruno.

„Sme si vedomí, že toto rozhodnutie bude mať dopad na tisíce rodín v regióne, tak v súvislosti s priamymi i nepriamymi pracovnými miestami. My sa však musíme pripravovať na budúcnosť a konkurenčný boj je v dnešných nerovných podmienkach veľmi ťažký. Zodpovednosť za budúcnosť firmy nám prikazuje prispôsobiť sa vzniknutej situácii a zaručiť prežitie U. S. Steel Košice," povedal na záver James Bruno.

BLAMÁŽ MATEČNEJ: Národný potravinový katalóg je prepadák. Štát do neho nalial takmer milión eur, teraz nie sú peniaze na prevádzku
Katalóg potravín od ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej museli zastaviť, píšu Aktuality. Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | Peter Bachan