BLAMÁŽ MATEČNEJ: Národný potravinový katalóg je prepadák. Štát do neho nalial takmer milión eur, teraz nie sú peniaze na prevádzku
18 | 07 | 2019 I Peter Bachan

Katalóg potravín od ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej museli zastaviť, píšu Aktuality.


Rezort pôdohospodárstva, ktorý pripravil Národný potravinový katalóg za takmer milión eur, je aktuálne v slepej uličke. Po dvoch rokoch od spustenia narazil „na prevádzkové i kompetenčné limity rezortu“.

Ministerstvo prirovnalo tento projekt k start up-u, ktorý sa testoval za pochodu. Jediný rozdiel je v tom, že do neho štát nalial milión eur. „Projekt je inovatívnym riešením. Fungovanie akéhokoľvek start up-u v skutočnosti overí až prax," citujú Aktuality stanovisko ministerstva.

MATEČNEJ KLADIVO NA LIDL: Sporný zákon o letákoch môže stále stopnúť Európska komisia, Matečná však nehodlá čakať
Polovičný podiel slovenských výrobkov v letákoch - táto povinnosť od 1. mája vyplýva zo Zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami - je jedným z najkritizovanejších súčastí sporného zákona a dlhodobo sa voči nej ohradzujú nielen... Čítať ďalej
04 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Teraz sa ponúkajú dve riešenia – buď sa katalóg presunie pod takzvané elektronické trhovisko na ministerstvo vnútra, alebo jednoducho tento projekt skončí.

A ako to vlastne malo celé fungovať?

"Katalóg mal pôvodne podporiť lokálnych domácich dodávateľov potravín, ktorí sa mali do systému prihlásiť. Prihlásiť na predaj mohli rôzne produkty, od mäsa cez sirupy, jogurty alebo ovocie či zeleninu. Na druhej strane mali byť tí, ktorí potraviny kupujú, teda prevádzkovatelia školských jedální, kantín v štátnych inštitúciách alebo domovoch sociálnych služieb. Pár klikmi si mali bez zbytočných peripetií s obstarávaním vybrať, čo chcú nakúpiť," píšu Aktuality.

Zatiaľ to všetko zneje celkom prijateľne, no realita, ako to už pri takýchto "projektoch" býva, je odlišná.

"Ministerstvo dalo vytvoriť systém, zazmluvnilo údržbu a podporu, zaplatilo za „odborný obsah” aj takzvaný helpdesk – teda telefonickú poradňu – a pridalo aj osvetovo-vzdelávacie roadshow s cieľom spropagovať projekt a ďalšie školenia. Dohromady za 900-tisíc eur. Dodávatelia ale o katalóg záujem nemali, produkty do ministerského katalógu nepridávali a bez záujmu ostala aj druhá strana – školské jedálne či obce," uvádza sa ďalej v článku.

NAKA stopla vyšetrovanie esemesiek Šufliarskeho a Kočnera. Podľa polície nie je dôvod na trestné stíhanie
Prokurátor generálnej prokuratúry Peter Šufliarsky musel kvôli správam s Kočnerom skončiť ako námestník. Po troch mesiacoch polícia rozhodla, že nie je dôvod na trestné stíhanie, informujú Aktuality. Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Za dva roky sa podľa ministerstva podarilo uzavrieť celkovo 60 zmlúv, nakupujúcich subjektov je 75, čo znamená, že z registrovaných odberateľov, teda prevádzkovateľov jedální, ani nestihli nakúpiť všetci. Stálo to vôbec za to? Rezort pôdohospodárstva ani nevie, koľko peňazí pretieklo cez tieto nákupy.

Ministerstvo na začiatku leta oznámilo, že „nedisponuje dostatočnými personálnymi ani technickými kapacitami na dlhodobé prevádzkovanie katalógu“ a prevádzku zastavilo. Nič bližšie rezort neuviedol.

Teraz majú tí, ktorí vytvorili Národný potravinový katalóg, nový plán - chcú ho presunúť na ministerstvo vnútra a „zaradiť (ho) ako modul Elektronického kontraktačného systému“, ktorý je známy skôr pod názvom Elektronické trhovisko.

Nový čas napísal, ako KIA ruší pozície. Prinášame vám aj reakciu priamo od KIA Motors
Dlhoroční a ocenení zamestnanci kórejskej automobilky Kia Motors Slovakia pravdepodobne končia. Kia tvrdí niečo iné, vyjadrenie nájdete na konci článku. Čítať ďalej
17 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Ide o systém rezortu vnútra, ktorý funguje od roku 2015 a stál nás už milióny eur. V konzorciu dodávateľov bola aj firma Anasoft.

"Tá istá firma sa podľa našich informácií čiastočne podieľala aj na vývoji samotného potravinového katalógu. Projekt však oficiálne servisovala iná spoločnosť – Goldmann Systems. Podľa zdrojov z prostredia Anasoftu spoločnosť o zámere presunúť potravinový katalóg pod elektornické trhovisko neformálne rokovala už koncom vlaňajška. Z nápadu zišlo a ani v súčasnosti si rozšírenie dodávateľská firma nevie predstaviť," píše sa ďalej v článku.

Ministerstvo vnútra, kam by sa mal tento projekt presunúť, z toho nie je zrovna nadšené. Podľa vyjadrení nevedia zaručiť pripojenie nákupu potravín k elektronickému trhovisku. Rezort s týmto nápadom nikto neoslovil a do minulého týždňa o týchto plánoch na ministerstve ani nevedeli.

Nicholsonovú zvolili za predsedníčku eurovýboru pre zamestnanosť
Slovenskú europoslankyňu Luciu Ďuriš Nicholsonovú (ECR, SaS) dnes zvolili za predsedníčku výboru EP pre zamestnanosť a sociálne veci. Jej frakcia Európskych konzervatívcov a reformistov o tom informuje na twitteri, potvrdila to aj tlačová atašé... Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | SITA


Národný potravinový katalóg má pod palcom Jaroslav Regec, ktorý je generálnym tajomníkom služobného úradu ministerstva pôdohospodárstva. Podľa Aktualít Regec "nevylúčil, že ak sa riešenie na jeho pokračovanie nenájde, miliónový projekt skončí".

Marcela Turčanová, ktorá je znalá problematike verejného obstarávania a je členkou Asociácie používateľov a priaznivcov eAukcií, vraví, že nápad katalogu potravín ako taký nie je sám o sebe zlý. Problémovým prvkom bola podľa nej jeho realizácia.

„Podcenili kapacity ľudí, ktorí mali potraviny nakupovať a aj tých, ktorí ich mali dodávať. Načasovanie katalógu prišlo navyše v čase veľkej krízy medzi farmármi a ministerkou Matečnou. Ak nemáte dôveru k tomu, kto katalóg ponúka, tak sa nebudete hrnúť do niečoho, čo ani nepoznáte,” citujú Turčanovú Aktuality.

Roman Mancel: Azyl pre Zohru, keď sa naplno ukázalo zúfalé pokrytectvo progresívneho Denníka N
Štyri členky orchestra Zohra zmizli, tak ako utekali ľudia na zájazdoch z Československa za železnú oponu. Denník N o tom napísal článok ktorí znie akoby vďaka ich úteku boli teraz poškodení všetci ostatní. Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | Roman Mencel