Matovič si na týždeň výročia Nežnej revolúcie privlastnil celé Námestie SNP. Kritiku schytáva zo všetkých strán
19 | 07 | 2019 I Peter Bachan


Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič si zarezervoval Námestie SNP medzi 14. a 19. novembrom. Plánuje tam usporiadúvať jeho vlastné podujatia. Ako prvý priniesol túto informáciu Denník N.


Osobnosti, ktoré stáli na námestiach v novembri 1989, tento Matovičov prešľap kritizujú. Na avizované podujatia dokonca ani neprídu - vlastnú akciu budú organizovať na Hviezdoslavovom námestí.





Matovič to neurobil poprvýkrát - námestie SNP si rezervoval aj v roku 2017 a 2018. V roku 2016 ho ale predstihol predseda KDH Alojz Hlina.

Matovič môže po voľbách ostať pred bránami parlamentu. Naposledy ho z podobnej situácie vytiahol Fico
Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič je jedným z tých, ktorí by sa mali najviac báť toho, že po najbližších parlamentných voľbách ostane aj so svojim hnutím pred bránami Národnej rady. Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Ako vlastne funguje rezervácia verejného priestoru? Žiadosti o verejné zhromaždenia ako také nemôže mestská časť zamietnuť. Organizátor má oznamovaciu povinnosť, teda ak ju správne nahlási, nič mu nestojí v ceste.

„Vzhľadom na to, že mestská časť eviduje platné oznámenie o zvolaní verejných zhromaždení v týchto dňoch, verejné priestranstvo na Námestí SNP nemôže byť užívané inou osobou, pokiaľ zvolávateľ oznámené zhromaždenia nezruší," cituje Denník N hovorcu radnice Starého mesta Mateja Števove.

Matovič na november plánuje viacdňové podujatie, kde budú výstavy či iné sprievodné akcie. „Nebudú na nich chýbať významné osobnosti, pamätníci Nežnej revolúcie, workshopy či hudba,“ reaguje hnutie pre Denník N. Bližšie informácie zatiaľ neposkytlo.

Martin Barto: Ako zastaviť zbytočné úmrtia v našich nemocniciach?
Neurochirurgická klinika LFUK a UNB na Kramároch existuje nepretržite od otvorenia nemocnice, čiže už viac než 50 rokov. Dlhodobo funguje ako vrcholové pracovisko na Slovensku a drží krok s poprednými pracoviskami v Európe. Čítať ďalej
19 | 07 | 2019 | Martin Barto


„Ak sa nám ozvú organizácie, ktoré budú mať záujem pripomenúť si pád totality práve na Námestí SNP v tom čase, keď ho má rezervované naše hnutie, budeme ich pozývať ku spolupráci a diskutovať o ich predstavách. Zatiaľ nás však žiadna podobná organizácia neoslovila,“ cituje reakciu OĽaNO Denník N.

Denník N sa hnutia tiež opýtal na to, či sa na celé to nechcú vykašľať a prenechať námestie iným možným usporiadateľom. OĽaNO odpovedalo, jemne povedané, "na Procházku" - z hnutia reagovali, že sa na týchto podujatiach môžu každoročne zúčastniť "všetci ľudia dobrej vôle".

Čo na túto situáciu hovoria práve osobnosti, ktoré stáli pri páde komunizmu na tribúne?

„Je to zlý nápad. Zlý a necitlivý od pána Matoviča, aj od tých, ktorí mu to poradili, alebo odsúhlasili. Na november 1989 budú spomínať aj takí, ktorí nefandia OĽaNO a ľudia, ktorí necítia potrebu nechať si tento sviatok sprivatizovať politikmi,“ povedal pre Denník N Fedor Gál.

Jana Teleki: Hattas "Za ľudí" a zmenu? Nebláznite! Jeho nový človek Šabík dlží na daniach vyše 4000 eur!
Väčšina politikov nielen z nových strán sa rozhodla začať predvolebnú kampaň pre nadchádzajúce voľby už počas prázdnin. Najmä politici a mecenáši z novovzniknutých strán, s výdatnou podporou spriaznených médií, sa rozhodli obdobie takzvanej... Čítať ďalej
19 | 07 | 2019 | Jana Teleki


Fedor Gál je jedným zo spoluzakladateľov Verejnosti proti násiliu. „Možno však majú v úmysle venovať rezervovaný priestor a tribúnu občanom a nie sebe,“ dodal. On sám sa rozhodol oslavovať výročie na východe Slovenska v Košiciach.

K situácii sa vyjadril aj ďalší člen VPN Martin Bútora, ktorý bol poradcom bývalého prezidenta Andreja Kisku. „Som prekvapený, je to sviatok, ktorý patrí viacerým, najmä keď je to 30 rokov,“ povedal pre Denník N. Podľa jeho slov by mali záujem o tento priestor aj iní pamätníci či aktivisti.

„Je to nepochopenie výročia – keď si jedna politická strana uzurpuje celé námestie na týždeň, je to nehorázne,“ cituje Denník N bývalého študentského lídra Nežnej revolúcie Filipa Vagača. On sám by na pódium počas spomienkovej akcie nevyšiel.

AKTUALIZOVANÉ: Nový Čas píše o Ficovom sťahovaní z Bonaparte do centra mesta, Smer to však poprel
Nový Čas dnes zverejnil informáciu, ako sa má Predseda strany Smer-SD Robert Fico sťahovať z komplexu Bonaparte do novostavby, ktorá sa onedlho kolauduje na Bezrúčovej ulici. Hovorca Smeru to však poprel. Čítať ďalej
19 | 07 | 2019 | Peter Bachan


„Neviem si predstaviť, že akýkoľvek míting bude súvisieť s akoukoľvek politickou stranou. To, čo sa dialo na námestiach, nesúviselo so žiadnou politickou stranou. Bolo to vzopätie ľudí, ktorí nesúhlasili s politickou mocou,“ dodal Vagač.

Myslí si, že by to malo byť práve naopak – občianski aktivisti by na námestie mali pozývať hostí.

Práve preto bude zároveň prebiehať aj druhá spomienková akcia na Hviezdoslavovom námestí. „Takže sa obávam, že pán Matovič tam ostane osamotený,“ uzavrel Vagač.

OĽaNO ale vytiahlo argument, s ktorým sa bojuje ťažko. Výročie Nežnej revolúcie údajne chcú "ochrániť" pred tým, aby nebolo zneužité na akcie radikálov.

Bútora tento krok víta, no zároveň dodal, že by mal byť niektorý z dní vyhradený aj pre iných záujemcov. Fedor Gál tomu nerozumie - ako vraví, "mohli pokojne inšpirovať niektorú mimovládku, ktorá sa venuje napríklad ľudským právam, alebo Hnutiu za slušné Slovensko, a prenechať im dramaturgiu celej akcie. Riziko zneužitia by potom bolo minimálne.“

Dankov stožiar zožína úspech. Ľudia na neho chcú dokonca prispieť zo svojho!
19 | 07 | 2019 | SITA