Komisia uložila americkému výrobcovi čipov Qualcomm ďalšiu pokutu vyše 240 miliónov eur
18 | 07 | 2019 I SITA

Európska komisia udelila americkému výrobcovi čipov Qualcomm pokutu 242 miliónov eur. Dôvodom bolo zneužívanie dominantného postavenia. Qualcomm totiž podľa Bruselu predával čipsety pre 3G štandardy za cenu pod výrobnými nákladmi s cieľom vytlačiť svojho konkurenta, spoločnosť Icera, z trhu. „To je podľa protimonopolných pravidiel Európskej únie ilegálne,“ konštatuje komisia.


Čipsety, ktoré boli Qualcommom predávané pod cenu, umožňujú smartfónom a tabletom pripojenie k mobilnej sieti a sú nevyhnutné tak pre hlasové, ako aj dátové prenosy. Pokuta Európskej komisie sa pritom týka čipsetov určených pre štandardy UMTS a 3G. Qualcomm mal podľa Bruselu v inkriminovanom období rokov 2009 až 2011 na globálnom trhu čipsetov pre UMTS dominantnú pozíciu. Jeho trhový podiel sa mal pohybovať až na úrovni 60 % a bol trikrát väčší, ako podiel jeho najväčšieho konkurenta.

Európska komisia podniká ďalšie kroky na ochranu poľských sudcov pred politickou kontrolou
Európska komisia sa včera rozhodla pre ďalší krok v prebiehajúcom konaní o nesplnení povinnosti voči Poľsku, keď zaslala odôvodnené stanovisko k novému disciplinárnemu režimu pre poľských sudcov. Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | Marek Molnár


„Trhová dominancia ako taká nie je podľa pravidiel Európskej únie nelegálna. Dominantné spoločnosti však majú špeciálnu zodpovednosť nezneužívať svoju silnú trhovú pozíciu na zabraňovanie v súťaži,“ konštatuje sa v správe Európskej komisie. Podľa vyšetrovania Bruselu pritom Qualcomm predal od polovice roka 2009 do polovice roka 2011 pod cenu tri zo svojich UMTS čipsetov spoločnostiam Huawei a ZTE, teda dvom strategicky významným zákazníkom. Jeho cieľom bolo eliminovať spoločnosť Icera, vtedajšieho najväčšieho rivala. Spoločnosť Icera následne v máji 2011 kúpila americká technologická firma Nvidia, ktorá sa rozhodla výrobu čipsetov v roku 2015 ukončiť.

Udelená pokuta 242 miliónov eur podľa komisie zodpovedá necelým 1,3 % vlaňajšieho obratu spoločnosti Qualcomm. Vyšetrovanie v tomto prípade pritom Brusel otvoril ešte v júli 2015. Nejde pritom o prvú pokutu pre amerického výrobcu čipov, ktorú Európska komisia udelila. V januári 2018 Brusel totiž Qualcomm pokutoval dokonca čiastkou až 997 miliónov eur za zneužívanie dominantného postavenia pre zmenu pri čipsetoch na siete LTE. V tomto prípade mal Qualcomm dokonca svojim kľúčovým zákazníkom vyplácať peniaze za to, že nebudú kupovať čipy od jeho rivalov.

Európska komisia vyšetruje, či Amazon neporušil pravidlá hospodárskej súťaže
Európska komisia v stredu uviedla, že začala formálne antitrustové vyšetrovanie voči spoločnosti Amazon s cieľom posúdiť, či používaním citlivých údajov získaných od nezávislých maloobchodníkov na internetovom trhu neporušuje pravidlá hospodárskej... Čítať ďalej
17 | 07 | 2019 | TASR