Európska komisia vyšetruje, či Amazon neporušil pravidlá hospodárskej súťaže
17 | 07 | 2019 I TASR

Európska komisia v stredu uviedla, že začala formálne antitrustové vyšetrovanie voči spoločnosti Amazon s cieľom posúdiť, či používaním citlivých údajov získaných od nezávislých maloobchodníkov na internetovom trhu neporušuje pravidlá hospodárskej súťaže EÚ.


Eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová v tejto súvislosti uviedla, že európski spotrebitelia čoraz častejšie nakupujú online, pričom elektronický obchod posilnil hospodársku súťaž v maloobchodnom sektore a priniesol väčší výber a lepšie ceny.

Vlani porušilo zákaz nelegálneho zamestnávania 869 zamestnávateľov
Inšpektori práce si vlani "posvietili" na 30.379 subjektov. Počet zistených nedostatkov medziročne klesol o 0,44 % na 47.051. Vyplýva to zo Správy o stave ochrany práce a o činnosti orgánov štátnej správy v oblasti inšpekcie práce z dielne... Čítať ďalej
17 | 07 | 2019 | TASR


"Musíme zabezpečiť, aby veľké online platformy tieto výhody neodstránili prostredníctvom protikonkurenčného správania. Aj preto som sa rozhodla podrobne preskúmať obchodné praktiky spoločnosti Amazon a jej dvojakú úlohu tržného miesta a maloobchodníka, aby som posúdila, či je to v súlade s pravidlami hospodárskej súťaže EÚ," vysvetlila Vestagerová v správe pre médiá.

Komisia pripomenula, že spoločnosť Amazon má dvojakú úlohu - na jednej strane funguje ako platforma určená na predaj výrobkov na svojej webovej stránke, čiže sa správa ako maloobchodný predajca a na strane druhej predstavuje tržný priestor, kde nezávislí predajcovia môžu predávať svoje výrobky priamo spotrebiteľom.

Kresáka by podľa Kisku mali trápiť iné veci ako výhody exprezidenta
Bývalý prezident Andrej Kiska by nechcel od štátu poberať dva platy. Ak by niečo také nastalo, peniaze by rozdal rodinám v núdzi tak, ako rozdával svoj prezidentský plat. Čítať ďalej
17 | 07 | 2019 | TASR


Pri poskytovaní tržného priestoru pre nezávislých predajcov Amazon zhromažďuje údaje o ich činnosti na svojej platforme. Na základe predbežného zistenia EK sa zdá, že spoločnosť Amazon využíva konkurenčne citlivé informácie týkajúce sa iných predajcov, ich výrobkov a transakcií na tomto trhu.

Vestagerová spresnila, že v rámci hĺbkového vyšetrovania eurokomisia preskúma štandardné dohody medzi spoločnosťou Amazon a predajcami na jej trhu, ktoré pri maloobchodných aktivitách umožňujú Amazonu analyzovať a používať údaje tretích strán. Komisia sa zameria najmä na to, či (a akým spôsobom) používanie zhromaždených údajov o predaji na trhu ovplyvňuje hospodársku súťaž.

Komisia preskúma tiež úlohu zhromaždených údajov od iných maloobchodníkov pri výbere víťazov akcie "Buy Box", ktorá sa zobrazuje len na stránke Amazonu a umožňuje zákazníkom pridávať položky od konkrétneho predajcu priamo do nákupného košíka.

Ak vyšetrovanie preukáže, že išlo o oprávnené podozrenia, bude to znamenať, že došlo k porušeniu pravidiel hospodárskej súťaže EÚ týkajúce sa dohôd medzi podnikmi alebo k zneužívaniu dominantného postavenia na trhu.