Odpad slovenskej alternatívnej scény. "Bývalý" člen ĽSNS pravidelne klame svojich čitateľov, popritom píše oslavné ódy na Kotlebu a ĽSNS
18 | 07 | 2019 I Peter Bachan


Autor článkov webu Magazín1 sa už mesiace skrýva za rúškom anonymity a klame čitateľov bez štipky sebareflexie. Okrem tejto "žumpy" uverejňuje aj oslavné ódy na Kotlebu a ĽSNS na pravidelnej báze.


Včera uverejnil "redaktor" tohto webu, ktorý sa zakaždým anonymne podpisuje "Autor", článok s nadpisom "Afganský migrant napadol nič netušiacu ženu. Najprv ju brutálne mlátil a potom ju znásilnil".

Okrem videa, ktoré bolo uverejnené na YouTube (aktuálne sa tam už nenachádza kvôli porušeniu pravidiel), sa čitateľ nemal ako dopracovať k akémukoľvek zdroju tvrdení, ktoré tam "Autor" uvádzal.

Denník N však odhalil, že sa jedná o video z Číny, násilník je čínskeho pôvodu a nie afgánského, čiže ide o falošnú informáciu.

Po tom, ako Denník N uverejnil spomínané odhalenie, "Autor" sa, veľmi mierne a ironicky povedané, poopravil - v nadpise vymenil "Afganský migrant" za "Muž", tvrdenia v článku však aj naďalej ponechal bez zdroja.

KRÍZA AUTOMOBILIEK: V Európe stále klesá dopyt po nových autách, potrvá to ešte roky. Dôvod? Emisné škandály
Dopyt po autách v Európe klesol za prvý polrok 2019 o 3,1 percenta. Situácia sa tak skoro nezlepší, píšu Hospodárske noviny. Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | Peter Bachan


"Autor" uverejnil túto falošnú správu najskôr za účelom bičovania negatívnych emócii a získania čítanosti pre svoju stránku. A dôvod? Veľmi jednoduchý - blížia sa voľby.

Pre tých, ktorí sa o kotlebovské médiá a im spriaznené sociálne siete zaujímajú už dlhší čas, nie je meno Mário Vidák ničím novým. Skalný podporovateľ ĽSNS, ktorý je mimoriadne aktívny na sociálnych sieťach, šíri podobné klamstvá a hoaxy už nejaký ten rok.

Najprv to robil priamo pod vlajkou ĽSNS. Po čase zrejme pochopil, že hoaxy nie sú zrovna najlepším spôsobom sebaprezentácie, teda ak nechce v budúcnosti zažívať hanbu všade možne. Vidák si teda, celkom logicky, zvolil cestu anonymity.

Mimo odpadu, medzi ktorý sa radí aj vyššie spomenutý článok o čínskom násilníkovi, sa na webe nachádzajú najmä oslavné ódy na predsedu ĽSNS Mariána Kotlebu či iných predstaviteľov tejto strany.

Aby teda nebol portál obviňovaný zo zaujatosti, uverejňujú sa tam aj správy napríklad o sudcovi najvyššieho súdu Štefanovi Harabinovi či nejakom inom, názorovo spriaznenom politikovi zo zahraničia, alebo občasne aj zo Slovenska.

Nadpisy ako "Jediný, kto dokáže zastaviť šialené hodnoty neoliberalizmu je Marian Kotleba" či "Takto vysmiateho Kotlebu na traktore ste ešte nevideli!", sa tam uverejňujú na pravidelnej báze.

Matovič môže po voľbách ostať pred bránami parlamentu. Naposledy ho z podobnej situácie vytiahol Fico
Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič je jedným z tých, ktorí by sa mali najviac báť toho, že po najbližších parlamentných voľbách ostane aj so svojim hnutím pred bránami Národnej rady. Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | Peter Bachan






Na webe nenájdete ani zmienku o majiteľovi webu, nie to ešte o autorovi článkov. To, že za ním stojí Mário Vidák, prezradil on sám ešte pred jeho spustením.



Nie je to prvý, a zrejme ani posledný prípad, kedy Vidák okato (a extrémne amatérsky) klamal svojich čitateľov. V minulosti sa tiež preslávil vymyslenými informáciami o tom, ako mali Rómovia dostávať drevo zadarmo, alebo ako pápež František nosí dúhový kríž na podporu homosexuálnej komunity.

Obe správy sa ukázali byť falošné - Rómovia nedostali drevo zadarmo, mali si ho odpracovať v rámci istého projektu. Pápež si zas počas istej udalosti zavesil na krk Pastiersky kríž latinskoamerickej mládeže, ktorý farebným prevedením pripomína dúhovú vlajku sexuálnych menšín.

Stojí za pripomenutie, že Vidáka zamestnal na úrade banskobystrickej župy samotný Kotleba. Na tejto pozícii sa však dlho neohrial - po víťazstve Luntera v župných voľbách, v ktorých kandidoval za ĽSNS aj Vidák, musel z úradu odísť so stiahnutým chvostom.

BLAMÁŽ MATEČNEJ: Národný potravinový katalóg je prepadák. Štát do neho nalial takmer milión eur, teraz nie sú peniaze na prevádzku
Katalóg potravín od ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej museli zastaviť, píšu Aktuality. Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Po dlhšej odmlke Vidák prekvapivo oznámil jeho vystúpenie zo strany. Jeho terajšie aktivity ale ukazujú, že to skôr bolo "naoko" - teda aby ho nikto nemohol obviniť zo zaujatosti, keď vydáva také "mediálne bomby" ako "Kotleba posiela odkaz z Egypta s celou rodinkou" alebo "Voľby ukázali, že Kotleba môže mať 20% v parlamentných voľbách".

V dnešnej dobe, kedy sa dá na internete dohľadať takmer čokoľvek, je až zarážajúce, ako Vidák a mnohí jemu podobní fanatici, vytvárajú a zdieľajú vymyslené informácie len preto, aby "ukázali" Slovensku, prečo sa treba báť migrantov a homosexuálov s tým, že jedinou spásou a nádejou na vykúpenie je ĽSNS na čele so spasiteľom Mariánom Kotlebom.

Hrozby migrácie či prehnané aktivity istých LGBT aktivistov či skupín sú reálne, to nikto nepopiera, no takto sa s nimi jednoducho nebojuje. Práve naopak - pridáva sa im "munícia", na ktorú môžu odkazovať pri ďalších aktivitách.

Na druhú stranu, vďaka takýmto "kixom" je veľmi jednoduché nazrieť do myšlienkového sveta Mária Vidáka a pochopiť toto zvrátené zmýšľanie, ktoré sa točí okolo šírenia strachu a osvety o spásonosnej strane, ktorej zelená farba v logu je v RGB vyčíslená ako 14 88 0.

NAKA stopla vyšetrovanie esemesiek Šufliarskeho a Kočnera. Podľa polície nie je dôvod na trestné stíhanie
Prokurátor generálnej prokuratúry Peter Šufliarsky musel kvôli správam s Kočnerom skončiť ako námestník. Po troch mesiacoch polícia rozhodla, že nie je dôvod na trestné stíhanie, informujú Aktuality. Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | Peter Bachan