BRATISLAVA: Pre verejné zhromaždenia budú v sobotu dopravné obmedzenia
18 | 07 | 2019 I SITA

Dúhový Pride bude na Hviezdoslavovom námestí od 15:00. Pochod Hrdí na rodinu odštartuje o 14:30 na Rudnayovom námestí pri Katedrále sv. Martina.


Pre verejné zhromaždenia v hlavnom meste budú v sobotu 20. júla platiť dopravné obmedzenia. V sobotu sa v Bratislave uskutoční festival Dúhový Pride a pochod Hrdí na rodinu. Ako agentúru SITA informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff, od 15:45 do 16:30 bude úplne uzatvorená cestná doprava centra Starého mesta a z tohto dôvodu bude neprejazdná Štúrova ulica, križovatka Šafárikovo námestie, Vajanského nábrežie a Rázusovo nábrežie.

Policajti dopravnej polície budú zabezpečovať odklon dopravy na Špitálskej ulici, z Karadžičovej ulice, zo smeru od Mlynských nív na Landererovu ulicu a v smere od NAGLS na Staromestskú ulicu. Vozidlám, ktoré sa budú v tomto čase nachádzať v uzatvorenej zóne bude priebežne podľa bezpečnostnej situácie umožnené túto zónu opustiť.

V blízkosti uvedených ulíc bude aj dočasné vylúčenie mestskej hromadnej dopravy, najmä v blízkosti Rázusovho nábrežia a Vajanského nábrežia, ale v určitom čase aj k úplnému uzavretiu uvedených ulíc aj pre návštevníkov mesta. Cieľom opatrení bude zabezpečiť ochranu verejného poriadku, života, zdravia a majetku občanov ako aj plynulosť cestnej premávky pred, počas a po skončení zhromaždení. Verejný poriadok bude zabezpečovať dostatočný počet policajtov, či už z radov poriadkovej polície, dopravnej polície ako aj kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

Veľvyslanectvá povzbudzujú vládu SR vo zvyšovaní tolerancie na Slovensku
18 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR


Ako ďalej uviedol hovorca, od 10:00 nebudú až do času skončenia pochodu premávať v úseku Vajanského nábrežia a Rázusovho nábrežia električky. Dopravný podnik Bratislava (DPB) ohlásil na tento deň od približne 15:00 zmeny trás liniek číslo 4, 29 a 70. Pre uzavretie Vajanského a Rázusovho nábrežia bude linka číslo 4 premávať cez tunel po trase Mariánska, Nám. SNP, Kapucínska, CHATAM SÓFER, Most SNP, Šafárikovo nám., Kamenné nám., kde sa napojí na svoju trasu. Linka číslo 29 pôjde skrátenou trasou zo smeru Devín len po Most SNP. Výstup a nástup bude na zastávkach linky 901, zastávky Mala scéna a Nové SND neobslúži. Linka číslo 70 pôjde zo smeru ŽST Podunajské Biskupice za zastávkou Panorama City na Landererovej ulici a ľavom odbočení križovatkou Landererova – Dostojevského rad doľava na ulicu Krupkova, ukončí jazdu na náhradnej konečnej Nové SND. V smere Podunajské Biskupice vodiči z ulice Krupkova odbočia doprava na Pribinovu ulicu a opäť doprava na Dostojevského rad, kde sa od zastávky Malá scéna napoja na svoju trasu.

"Návštevníkov mesta v čase konania zhromaždenia ako aj účastníkov tohto zhromaždenia vyzývame, aby pri vstupe do ulíc, ktorých sa budú týkať obmedzenia vstupovali bez zbytočných batožín," uviedol Szeiff. Polícia zároveň žiada občanov, aby počas bezpečnostných opatrení rešpektovali pokyny prípadne výzvy polície, boli ohľaduplní voči ostatným občanom. V prípade narušenia verejného poriadku alebo páchania inej protiprávnej činnosti, polícia v zmysle zákona o Policajnom zbore využije všetky zákonné možnosti na zjednanie nápravy a obnovenie verejného poriadku. Občanov, ktorí sa mienia zúčastniť zhromaždení vyzývajú, aby pri využívaní svojho práva vyjadriť názor nenarúšali verejný poriadok a neporušovali svoje povinnosti vyplývajúce zo všeobecne záväzných právnych predpisov.

Deviatym ročníkom festivalu Dúhový Pride Bratislava chce rovnomenné občianske združenie upozorniť, že všetci ľudia sú si rovní bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu alebo rodovú identitu. V rovnaký deň sa v hlavnom meste už tradične bude konať aj pochod Hrdí na rodinu, ktorý organizuje občianska iniciatíva Aliancia za rodinu. Pochodom chcú ukázať, že deti potrebujú otca i mamu. Dúhový Pride bude na Hviezdoslavovom námestí od 15:00. Pochod Hrdí na rodinu odštartuje o 14:30 na Rudnayovom námestí pri Katedrále sv. Martina.

Juraj Šujan: Bratislava by chcela dobudovať električkový polokruh východným smerom
13 | 07 | 2019 | Peter Králik/TASR