Sankcie EÚ nezastavia Turecko od ťažby ropy a zemného plynu pri Cypre
17 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Úsilie Ankary týkajúce sa ťažby ropy a zemného plynu, objavených pri pobreží Cypru nebude zabrzdené novozavedenými sankciami EÚ. Turecko tvrdí, že má právo ťažiť z týchto zdrojov.


Európski ministri sa v pondelok dohodli na znížení finančnej podpory pre Ankaru, pozastavili rokovania o dohode týkajúcej sa leteckej dopravy a rozhodli sa, že nebudú viesť žiadne stretnutia na vysokej úrovni s Tureckom, pokiaľ budú porušovať to, čo EÚ považuje za práva Cypru. Ministri tiež varovali, že by mohli uložiť ďalšie sankcie, tentoraz proti spoločnostiam a jednotlivcom zapojených do ťažby, informovala tlačová agentúra DPA.

„Turecká provokácia je neprijateľná pre nás pre všetkých," prehlásil nemecký minister pre európske záležitosti Michael Roth, a dodal, že EÚ je na strane Cypru.

V reakcii na to Ankara vyhlásila, že chráni práva cyperských Turkov, a ďalej podotkla, že „EÚ je zaujatá voči Cypru“.

Ruská armáda by mohla mať systémy S-500 vo výzbroji už v roku 2020
Nový systém protivzdušnej obrany S-500 sa do výzbroje ruskej armády môže začať dodávať už v roku 2020. Podľa agentúry Interfax o tom v stredu informoval podpredseda ruskej vlády Jurij Borisov. Čítať ďalej
17 | 07 | 2019 | TASR


„Rozhodnutia (EÚ) neovplyvnia ani v najmenšej miere ciele našej krajiny. Budeme ďalej pokračovať v týchto aktivitách vo východnej časti Stredozemného mora,“ oznámilo turecké ministerstvo zahraničných vecí.

Minister zahraničných vecí Mevlut Cavusoglu tiež povedal, že Ankara plánuje vyslať štvrtú loď do sporných vôd v najbližšej budúcnosti.

„Máme tam tri lode, čo najskôr posielame aj štvrtú. Pochopte, že Turecko nedokážete ovplyvniť takýmito metódami,“ zopakoval.

Vo februári člen EÚ Cyprus oznámil nález zemného plynu v oblastiach juhu ostrova a Turecko rýchlo vznieslo nároky, pričom citovalo právo tureckých Cyperčanov na tieto zdroje. Medzinárodné spoločenstvo však neuznáva tureckú republiku Severného Cypru, a ani jej nároky na okolie ostrova.

V najnovšom koncepte správy NATO odhalila počet a umiestnenie amerických jadrových zbraní v Európe
Publikovaný a neskôr novelizovaný koncept správy, ktorý pripravil člen pridruženého orgánu NATO, obsahuje podrobnejšie informácie o miestach a počte amerických jadrových zbraní v Európe. Čítať ďalej
17 | 07 | 2019 | Marek Molnár