V najnovšom koncepte správy NATO odhalila počet a umiestnenie amerických jadrových zbraní v Európe
17 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Publikovaný a neskôr novelizovaný koncept správy, ktorý pripravil člen pridruženého orgánu NATO, obsahuje podrobnejšie informácie o miestach a počte amerických jadrových zbraní v Európe.


Hoci údaje boli v skutočnosti otvoreným tajomstvom, nikdy neboli zoskupené v jednom dokumente, ktorý je spojený s NATO.

„Nová éra pre jadrové odstrašovanie? Modernizácia, kontrola zbrojenia a spojenecké jadrové sily,“ dokument, ktorý napísal kanadský senátor Joseph Day, nebol vydaný samotnou Alianciou. Day je súčasťou Výboru pre obranu a bezpečnosť a na bezpečnostnom výbore Parlamentného zhromaždenia NATO. Pôvodný návrh bol prerokovaný na zasadnutí zhromaždenia v Bratislave na Slovensku 1. júna, ďalej bude upravený a nakoniec prijatý na svojom výročnom zasadnutí v Londýne v októbri.

Belgický poslanec Strany Zelených Wouter De Vriendt, ktorý sa zúčastnil zasadnutia, poskytol kópiu návrhu De Morgen daily. Podľa návrhu NATO uskladní približne 150 jadrových zbraní B61 v šiestich základniach: Kleine Brogel v Belgicku, Büchel v Nemecku, Aviano a Ghedi-Torre v Taliansku, Volkel v Holandsku a İncirlik v Turecku. Návrh neprezrádza koľko bômb každá krajina dostane, no informácie sú ľahko dostupné on-line, aj keď s rôznou presnosťou.



Bolo oznámené, že Holandsko uskladní až 20 bômb, zatiaľ čo Belgicko od 10 do 20 atómových hlavíc.

Odhaduje sa, že Taliansko, ktoré je jedinou krajinou na zozname s dvoma jadrovými základňami, si ponechá najväčšie množstvo amerických jadrových bômb a to od 60 do 70.

Predtým to bolo otvorené tajomstvo, ale Parlamentné zhromaždenie NATO sa napriek tomu rozhodlo zmeniť a doplniť správu. Jeho aktuálna verzia, nahraná 11. júla, už neuvádza umiestnenie jadrových zbraní a odkazuje na „otvorené zdroje“, pričom uvádza množstvo bômb v Európe. "Podľa otvorených zdrojov, Spojené štáty rozmiestňujú do Európy približne 150 jadrových zbraní, konkrétne gravitačných bômb B61," uvádza správa.

USA nebudú predávať stíhacie lietadlá F-35 do Turecka po ruskom nákupe raketovej obrany, vyhlásil Trump
Prezident Donald Trump vyhlásil, že Washington nepredá Turecku budúcu generáciu prúdových stíhacích lietadiel F-35 po tom, čo Turecko prevzalo ruský systém protivzdušnej obrany S-400, pričom Turecko je partnerom programu F-35. Čítať ďalej
17 | 07 | 2019 | Marek Molnár


Niektorí Európania sa obávajú, že základne by mohli slúžiť ako hlavné ciele pre teroristické a konvenčné útoky a umiestniť tak Európu do kríža akéhokoľvek potenciálneho jadrového konfliktu.

Rusko už dlho vydáva poplach v súvislosti zasahovaním NATO do USA, ktorý teraz potvrdili aj uniknutý koncept. Začiatkom tohto roka sa dokonca objavili obavy, keďže Spojené štáty ukončili zmluva o jadrových zbraniach stredného doletu (INF) z roku 1987, čo je základný pilier európskej bezpečnosti v období po studenej vojne.

Pravda o Jaguar Land Rover pri Nitre: Jaguar reaguje na kritiku - všetko v poriadku, bude ešte lepšie! (3. diel)
Týždenník Plus 7 Dní po reportáži a rozhovore s predsedom Tradičných odborov na svojej stránke uverejnil aj stanovisko, ktorú zaslal do redakcie Jaguar Land Rover. Čítať ďalej
17 | 07 | 2019 | Peter Bachan