Klus považuje výber von der Leyenovej za kompromis, Blaha zastáva podobný názor
17 | 07 | 2019 I TASR

Zvolenie Ursuly von der Leyenovej za predsedníčku Európskej komisie je vrcholom európskeho kompromisu, nebude to mať ľahké. Myslí si to podpredseda Výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti Martin Klus. Predseda výboru Ľuboš Blaha negatívne vníma, že vedúce pozície EÚ neobsadili zástupcovia strednej a východnej Európy.


Klus víta, že bude na čele EK žena. Očakáva od nej, že bude citlivejšia aj k regionálnej proporcii, keďže stredná a východná Európa nemá zastúpenie napríklad v Rade Európy. "Očakávam, že to vyváži aspoň v komisii," poznamenal.

NA PULZE DŇA: Jednotná minimálna mzda v celej EÚ sa stáva agendou novej Európskej komisie
Čerstvo zvolená predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová považuje zjednotenie najnižších platov v Európskej únii za jednu z najdôležitejších vecí, ktorým sa bude počas svojho pôsobenia venovať, píšu Hospodárske... Čítať ďalej
17 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Myslí si však, že to nebude mať ľahké aj vzhľadom na kompromis pri jej voľbe a tesné zvolenie v Európskom parlamente. "Musela sľúbiť všetkým všetko, aspoň mne to tak pripadá. Určite bude preto čeliť viacerým problémom," myslí si. Poukázal napríklad na reformu azylovej politiky a rozdelenie migračnej záťaže medzi krajiny. Za najväčší kameň úrazu považuje vyjadrenia o zrušení jednomyseľnosti, ktorá platí pri rozhodnutiach o zahraničnopolitickej orientácii EÚ.

Blaha považuje za nešťastné, že na vedúce európske pozície boli vybraní iba západoeurópski politici zo starých členských štátov. Považuje to za signály, že stredná Európa nemá spolurozhodovať, ale len poslúchať. "Jednote Európy to určite nepomôže, legitimita Únie je oddnes slabšia," tvrdí.

Podotkol, že EÚ je často kritizovaná pre dominanciu Nemecka, preto nehodnotí pozitívne výber nemeckej političky, hovorí o zmene EÚ na 'Nemeckú úniu'. Tvrdí, že Leyenová patrí medzi najslabšie ministerky v nemeckej vlády, "je ťažká pravičiarka a protiruská, ako ľavičiar si nemyslím, že dokáže do práce komisie priniesť niečo pozitívne".

Jana TELEKI: Frontálny útok Sorosa na Európsky parlament a odhalenie jeho siete vlastným človekom
Viac ako dvesto mimovládnych organizácii, podporovaných Sorosom sa priamo obrátilo na Európsky parlament s výhradou a žiadosťou, aby zástupcov Fideszu nenominovali a neobsadzovali do parlamentných výborov Európskeho parlamentu. V predchádzajúcom... Čítať ďalej
17 | 07 | 2019 | Jana Teleki


Ako kompromis naprieč politickými frakciami či regionálnymi koalíciami vníma tento výber podpredsedníčka výboru Katarína Cséfalvayová z klubu Mosta-Híd. "Osobne som rada, že na čele EK bude stáť zdatná politička, ktorá opakovane preukazuje politickú zručnosť, pragmatický prístup k riešeniu problémov i ochotu počúvať a dohodnúť sa," povedala pre TASR. Za sympatické podľa vlastných slov považuje Leyenovej ambície systémového prístupu k aktuálnym výzvam, napríklad v otázke boja proti klimatickým zmenám.

Nemecká politička Ursula von der Leyenová (60) sa od 1. novembra stane prvou ženou na čele Európskej komisie, kde vystrieda Jeana-Clauda Junckera. V utorňajšej tajnej voľbe o tom rozhodli poslanci Európskeho parlamentu. Za von der Leyenovú hlasovalo 383 zo 747 prítomných poslancov, proti sa ich vyslovilo 327 a 22 sa zdržalo hlasovania. Požadované minimum bolo 374 hlasov, nová šéfka EK tak prešla iba o deväť hlasov.