Danko sa pochválil: Na nový stožiar dal z vlastného vrecka 9-tisíc eur! Vyjadril sa aj k pochodu LGBT, Nočným vlkom či Hlinovi
17 | 07 | 2019 I Peter Bachan

Predseda Národnej rady a SNS Andrej Danko narýchlo zvolal tlačovku pred budovou NR SR, aby sa vyjadril k záležitostiam, ktoré sa týkajú jeho osoby a parlamentu.


Danko začal tlačovku vyjadrením k Pochodu za rodinu, kde už včera mediálne avizoval svoju účasť. Povedal, že s Antonom Chromíkom, organizátorom akcie a predsedom Aliancie za rodinu, spolupracuje už od roku 2014. Aktivity týmto smerom neberie za "jednorázovú záležitosť", obhajoval to tým, že pri legislatívnom procese pretlačil uvádzanie dopadu na rodinu.

Vyjadril sa aj k pochodu LGBT, ktorý sa koná v ten istý deň. Podľa jeho slov "rešpektuje" a "pozná x homosexuálov", no "nie je na mieste, ak dve ženy alebo dvaja muži vychovávajú dieťa". Na tlačovke v tejto súvislosti opomenul aj Maroša Šefčoviča, tak ako v nedeľu jeho spolustraník Jaroslav Paška. Čítajte viac:

Jaroslav Paška: SNS dôrazne odmieta Šefčovičom tolerované hazardovanie s biologickou podstatou rodu
Zverejnenie prípadu obstarania si detí homosexuálnym zamestnancom eurokomisára Maroša Šefčoviča poukázalo na otvorené možnosti zneužitia vedy, súčasných medicínskych poznatkov, i postupov a rôznorodých legislatívnych úprav registrovaného... Čítať ďalej
07 | 07 | 2019 | Jaroslav Paška, poslanec Národnej rady SR


K avizovanej stratifikácii nemocníc sa vyjadril len okrajovo. Podľa neho je "načase niečo urobiť" so slovenským zdravotníctvom, no je principiálne proti rušeniu nemocníc. Vraví, že zdravotnú starostlivosť by mal poskytovať najmä štát.

Spomenul aj kauzu ohľadom predsedníčky Zahraničného výboru NR SR Kataríny Cséfalváyovej. Podľa neho ide len o PR, keďže sa "chystá opustiť koalíciu". Danko narážal na jej koketovanie s (ešte stále neohlásenou) stranou Tomáša Druckera. O tejto téme sme vás už informovali:

Fico označil Druckera za liberálneho kavierenského politika. Špekulácie o Pellegrinim a exministrovi sa stupňujú
Aktuality upozorňujú na "špekulácie, či sa Peter Pellegrini pridá k svojmu bývalému kolegovi z vlády." Čítať ďalej
01 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Predseda Národnej rady tiež ozrejmil, ako je to s avizovaným 30-metrovým stožiarom pred parlamentom. "Ja som si to nevymyslel," povedal Danko. Pochválil sa tiež tým, že na stožiar prispel z vlastného vrecka 9-tisíc eur.

Prezradil, že kvôli istým okolnostiam už nebudú viať vlajky na strechách hradu a parlamentu, takže je to adekvátne. "Nie je to o rivalite, alebo nejakom PR," obhajoval sa Danko.

Vlajka je symbol štátu, takže podľa neho musí byť situovaná v adekvátnej výške. Financovanie je podľa neho transparentné, len niektoré veci teraz nevedia presne vyčísliť. O tejto téme sme informovali včera:

Dankova myseľ sa stáva čudným panoptikom: Dnes rozkázal postaviť 30-metrový stožiar pred parlament!
Plus JEDEN DEŇ priniesol prvú časť dvojdielneho rozhovoru s predsedom Národnej rady SR Andrejom Dankom. Aby toho však nebolo málo, pred parlament dá postaviť tridsaťmetrový stožiar, informuje SME. Čítať ďalej
16 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Na otázku Aktualít, či aj on dostal pozvanie od Nočných vlkov, keď bol v Rusku, odpovedal, že uprednostnil večeru s ruským ministrom priemyslu, takže sa nemohol zúčastniť. Čítajte viac:

SIS varuje pred Nočnými vlkmi, Blaha a spol. za nimi lietajú priamo do Moskvy. Kde je tá bájna "jednotná línia" v zahraničnej politike?
Riaditeľ SIS Anton Šafárik môže poslancov varovať pred ruskými hrozbami koľko len chce - niektorí sa za nimi aj tak vyberú priamo do Moskvy. Čítať ďalej
04 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Na doplňujúcu otázku, či by pozvanie prijal, ak by mal čas, najprv nechcel ani odpovedať. Po miernom tlaku (novinárom odkázal "nehrajte sa so mnou") nakoniec prezradil jeho postoj k danej veci.

"Ja vždy idem ku tomu, ku komu chcem ísť. Ja som nemohol ísť na túto návštevu, nemyslím si, že naši poslanci urobili niečo zlé. Nemám problém navštíviť kohokoľvek a kdekoľvek," doplnil Danko.

Vyjadril sa aj na adresu Alojza Hlinu, s ktorým rozdúchal konflikt ešte včera. O tejto téme sme vás už informovali:

SNS útočí na všetky strany, Hlina reaguje: "Danko urobil veľkú chybu"
Predseda Národnej rady Andrej Danko včera na Facebooku zaútočil na lídrov viacerých politických strán, vrátane Alojza Hlinu. Jeho reakcia na seba nenechala dlho čakať. Čítať ďalej
17 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Podľa jeho slov spolu volali po tom, ako mu Hlina poslal ostrú SMS. Detaily rozhovoru nekomentuje, nie je "udavač". Prezradil len, že mu do telefónu povedal, že nechápe, ako mohol stáť na tlačovej konferencii vedľa Beblavého a Trubana. Priznal, že môže ísť o istý druh politického súboja, keďže existuje prienik voličov SNS a KDH.