USA k predaju zbraní pre Saudskú Arábiu: Je to o "vývoze ľudských práv“!
12 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Bolo skutočne mätúce počuť oficiálne tvrdenie USA počas zasadania senátu, že predaj zbraní do Saudskej Arábie je „prejavom“ vývozu ľudských práv a otvorenej spoločnosti.


R. Clarke Cooper, asistent tajomníka amerického ministerstva zahraničných vecí pre politicko-vojenské záležitosti, bol v stredu vypočutý na výbore pre zahraničné vzťahy senátu. Obhajoval predaj zbraní do Saudskej Arábie, pričom tvrdí, že samotná dohoda znamená viac ako len predaj zbraní.

„Naša politika sa neobmedzuje len na predaj zbraní. Je to prejav toho, čo ešte vyvážame: otvorená spoločnosť, ľudské práva. To je časť našej politiky,“ povedal. Cooper dodal, že Washington neznižuje bezpečnostné väzby s partnermi ako je Rijád, ktoré nesú „váhu pre naše záujmy“.

VO VÁŽNOM OHROZENÍ: Štát cez elektronické občianske preukazy umožnil ovládnuť počítače Slovákov
Držitelia elektronických občianskych preukazov a užívatelia aplikácie eID klient sa ocitli vo vážnom ohrození. Informuje portál DSL a Info.sk. Čítať ďalej
12 | 07 | 2019 | Roman Suchý (redakčný výber)


V máji sa minister zahraničných vecí Mike Pompeo odvolal na svoje zriedkavo používané núdzové právomoci, ktoré mal na prípadné povolenie predaja zbraní v hodnote 8,1 miliardy dolárov Saudskej Arábii a SAE, a to aj napriek rastúcim obavám amerických zákonodarcov, že získané zbrane by mohli byť použité proti civilistom v Jemene.

V reakcií na Pompeov krok Senát hlasoval za zablokovanie obchodu.

Texaský republikán a neúspešný kandidát na prezidenta Ted Cruz tiež prisľúbil, že ak sa ministerstvo zahraničia pokúsi použiť výnimku pre výnimočné situácie, s ktorým bude Kongres súhlasiť, tak potom bude Cruz hlasovať proti podpore administratívy. Povedal, že ho budú nasledovať aj ďalší republikáni.





Je zaujímavé, že Cooper počas vypočutia dvakrát naznačil, že časť dôvodov na presadenie obchodov je ich znepokojenie z toho, že iné krajiny ako Rusko alebo Čína by vstúpili a nahradili Ameriku ako dodávateľa zbraní.


VÝROČIE: Moslimovia si pripomenuli 24. výročie masakry v Srebrenici
Tisíce ľudí sa vo štvrtok v Bosne zúčastnili na spomienkovom podujatí venovanom 24. výročiu masakry v Srebrenici, najhoršom vraždení na európskej pôde od druhej svetovej vojny. Informuje o tom tlačová agentúra AP. Čítať ďalej
11 | 07 | 2019 | TASR