POŽIAR: Lesný požiar sa zatiaľ nepodarilo uhasiť, hasiči pokračujú až do zotmenia
09 | 07 | 2019 I TASR

Viac ako 100 profesionálnych a dobrovoľných hasičov so 45 kusmi techniky pokračuje v utorok od skorých ranných hodín v hasení rozsiahleho lesného požiaru na kopci Veľký Gápeľ v katastri obce Bystrá v okrese Brezno. Oheň zachvátil les v pásme nad kosodrevinou v pondelok popoludní.


Horí na ploche asi päť hektárov. Hasiace práce budú v utorok pokračovať až do zotmenia. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

"Z dôvodu, že sa požiar nachádza vo veľmi nedostupnom teréne, zvolil veliteľ zásahu dve taktiky hasenia. Príslušníci z modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí sa bezpečne zlanili nad požiarisko z vrtuľníka, ktorý tam postupne spustil aj desať oto vakov a tri podvesné siete s prostriedkami a potrebným materiálom na hasenie.

Oto vaky slúžia ako nádrže na hasenie požiaru v nedostupnom teréne. Hasičom sa zároveň podarilo vybudovať hadicové vedenie na dopravu vody na miesto požiaru. Pri jeho budovaní museli na viacerých miestach odstrániť popadané stromy z lesného chodníka," uviedla Farkasová.

Hasiči pri hasení bojujú s 300-metrovým prevýšením. Vrtuľníky letky Ministerstva vnútra SR a letky Ministerstva obrany SR doposiaľ zhodili na miesto požiariska viac ako 90.000 litrov vody.

Tohtoročná úroda by mala byť vyššia, vyhlásila ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Matečná
Tohtoročné priemerné výnosy z úrody na Slovensku by mali byť o niečo vyššie ako vlani. Uviedla to v utorok ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná počas aktuálnej žatvy pšenice v Poľnohospodárskom družstve Hlohovec. Konštatovala, že... Čítať ďalej
09 | 07 | 2019 | TASR