Americká administratíva odsúhlasila predaj zbraní Taiwanu
09 | 07 | 2019 I TASR

Ministerstvo zahraničných vecí USA súhlasilo s predajom amerických zbraní v hodnote 2,2 miliardy dolárov Taiwanu. Taiwan by mal okrem iného dostať vyše 100 bojových tankov typu Abrams.


Informovala o tom v utorok agentúra AFP s tým, že takýto veľký predaj zbraní zrejme s nevôľou prijme Čína, ktorá považuje Taiwan za súčasť svojho územia.

Administratíva prezidenta USA Donalda Trumpa oficiálne upovedomila americký Kongres o úmysle predať Taiwanu 108 tankov M1A2T Abrams, približne 250 prenosných protivzdušných systémov Stinger a ďalšie súvisiace vybavenie.

Členovia Kongresu majú teraz 30 dní na to, aby voči zamýšľanému predaju zbraní vzniesli námietky, čo je však podľa AFP nepravdepodobné.

„Chcete problémy? Tak vystrelte ako prví!” Duterte vyzýva USA, aby vyhlásili vojnu Číne
Ak chce Washington, aby Filipíny bojovali s Čínou, americká armáda by mala prísť a vystreliť prvú ranu, argumentoval prezident Rodrigo Duterte a obvinil USA, že využívajú svojich spojencov ako „návnadu“ pre Peking. Čítať ďalej
09 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič


Dodanie amerických tankov a prenosných raketových kompletov má podľa pondelkového vyhlásenia Pentagónu prispieť k modernizácii taiwanskej armády, zlepšeniu jej schopnosti čeliť "súčasným a budúcim regionálnym hrozbám" a zaistiť obranyschopnosť krajiny.

To zároveň podporí ciele americkej zahraničnej politiky v regióne a posilní národnú bezpečnosť USA, uviedol Pentagón. Súčasne zdôraznil, že dodávka amerických zbraní nezmení základnú vojenskú rovnováhu v oblasti.

Spojené štáty sú hlavným dodávateľom vojenskej techniky pre Taiwan. Tamojšie ministerstvo obrany potvrdilo záujem kúpiť americké tanky, protivzdušné systémy a ďalšiu vojenskú techniku začiatkom júna.

Čínska vláda následne vyzvala Spojené štáty, aby žiadne zbrane Taiwanu nepredávali a rešpektovali politiku jednej Číny. Peking považuje Taiwan za svoje územie, ktoré sa jedného dňa vráti pod čínsku kontrolu, v prípade potreby aj použitím vojenskej sily.

Ježiš bol Palestínčan? Na Twitteri sa strhla “vojna” o Kristovej národnosti
Aktivistka Linda Sarsourová rozprúdila priam maratónsku internetovú diskusiu o národnosti a farbe pleti Ježiša. Vo svojom twíte totiž tvrdila, že Kristus by mal byť považovaný za Palestínčana. Mnohí však tento twít neprijali vôbec... Čítať ďalej
09 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič