Trumpove plánované clá voči Číne môžu spôsobiť nedostatok výtlačkov Biblie
09 | 07 | 2019 I TASR

Vydavatelia náboženskej literatúry tvrdia, že najnovší návrh amerického prezidenta Donalda Trumpa na uvalenie cla na čínsky dovoz by mohol vyústiť do nedostatku výtlačkov Biblie. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.


Milióny kusov tejto knihy - podľa niektorých odhadov 150 miliónov alebo viac - sa totiž ročne vytlačia práve v Číne. Kritici navrhovaných colných sadzieb tvrdia, že Biblia sa tak stane pre zákazníkov drahšou a uškodí to aj evanjelizačnému úsiliu kresťanských organizácii, ktoré Bibliu rozdávajú.

Riaditeľ úseku náboženskej literatúry vo vydavateľstve HarperCollins Mark Schoenwald dúfa, že Trumpova administratíva nemieni uvaliť "daň z Biblie" na spotrebiteľov a náboženské organizácie. Hovorkyňa HarperCollins vyhlásila, že podľa odhadov sa v USA predá ročne 20 miliónov kusov Svätého písma.

Navrhovaná 25-percentná colná tarifa by sa vzťahovala na všetky druhy kníh, ale kritici tvrdia, že by to neprimerane poškodilo predovšetkým Bibliu a publikácie pre deti. S oboma skupinami totiž súvisia špecifické tlačiarenské požiadavky, na ktoré sú čínske spoločnosti pripravené, zatiaľ čo domáce nie.

Trump sa po diplomatickom škandále už nemieni zaoberať britským veľvyslancom
Väzby medzi Washingtonom a britským veľvyslancom v USA, Kimom Darrochom sa dostali na bod mrazu. Stalo sa tak v dôsledku uniknutých diplomatických depeší v ktorých Darroch nazval Trumpovu administratívu „nefunkčnou“, „neschopnou“ a... Čítať ďalej
09 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič


Šéf evanjelikálneho združenia kresťanských nakladateľov (ECPA) Stan Jantz uviedol, že v Číne sa produkuje vyše polovica celosvetového nákladu Biblie.

Uvalenie Trumpovho cla podľa neho poškodí záujmy organizácií, ktoré rozdávajú Bibliu a zároveň to sťaží podmienky vydavateľstiev, ktoré chcú Bibliu predávať za prijateľnú sumu.

"Historické knihy sú tradične oslobodené od cla," dodal Jantz.

ROPA Z RUSKA: Kontaminácia v Družbe vyvolala konflikt medzi Transnefťou a Rosnefťou
Ruský prevádzkovateľ ropovodov Transnefť ostro skritizoval najväčšiu ruskú ropnú firmu Rosnefť za, ako uviedol, neopodstatnené požiadavky na kompenzácie v súvislosti s kontamináciou ropy v ropovode Družba. Čítať ďalej
09 | 07 | 2019 | TASR