Ježiš bol Palestínčan? Na Twitteri sa strhla “vojna” o Kristovej národnosti
09 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Aktivistka Linda Sarsourová rozprúdila priam maratónsku internetovú diskusiu o národnosti a farbe pleti Ježiša. Vo svojom twíte totiž tvrdila, že Kristus by mal byť považovaný za Palestínčana. Mnohí však tento twít neprijali vôbec láskavo.


Kontroverzná Palestínsko-Americká aktivistka tento víkend odštartoval priam mediálnu búrku na sociálnych sieťach so svojim twítom, v ktorom uviedla, že „Ježiš bol Palestínčan z Nazaretu a v Koráne je opísaný ako postava s hnedou medenou kožou a vlnenými vlasmi“.


Celý Twíter sa čoskoro “rozpípal” tísicami odpovedí, v ktorých mnohí odsúdili poznámku a označili ju za ignorantstvo alebo niečo ešte horšie.


Niektorí  tvrdili, že Sarsourová „vymazáva Ježišovu židovskú identitu“ a prekrúca dejiny „pre svoje vlastné spolitizované ciele“. Iní trvali na tom, že v čase, keď sa narodil Ježiš, mal tento región iný názov a preto spasiteľa nemožno považovať za Palestínčana.


„Ježiš bol Judean,“ odpovedal ďalší používateľ. "Možno bol z krajiny, ktorá je dnes považovaná za Palestínu, ale nebol Palestínčan, pretože “Palestína" v tom čase pod takýmto názvom neexistovala."


Yair Netanjahu, syn izraelského premiéra, tiež spochybnil Sarsourovej tvrdenia, a vo svojom vyjadrení Lindu vôbec nešetril.


„Si naozaj taká hlúpa? Na kríži, rovno nad Ježišovu hlavu je nápis, INRI. To je sktaka počiatočných písem označenia ' Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum,' čo v latinčine znamená - Ježiš Nazaretský, kráľ Židov" napísal. "Biblia hovorí, že Ježiš sa narodil a vyrastal v Judsku!"



Sarsourová oponovala tým, že Palestínčan je predsa národnosť a nie náboženstvo. "Takže ak hovorím, že Ježiš sa narodil v dnešnej Palestíne, nepopieram tým, že bol Žid."


Neskôr však revidovala Kristovo rodisko z Nazaretu do Betlehemu o ktorom vyhlásila, že je „pod brutálnou vojenskou okupáciou“ a dodala: „Ježiš bol židovský. Ježiš bol semitský. Ježiš nebol biely a nebol ani blond ako dnes vidíme na obrazoch. Bol tmavý.”


Jej kritici však boli neúprosní. "Je to neuveriteľné, ako jedna osoba môže byť tak natvrdlá," píše jeden z komentátorov, zatiaľ čo iný obvinil aktivistu z pokusu o "únos a privlastnenie si Ježiša," a dodal, že toto bolo vždy "prvou prioritou takmer každého kultu."


Nakoniec Sarsourová debatu nezvláda a náhle vyhlásila koniec „rečiam o Ježišovi“.



Sarsourová bola hlavnou organizátorkou ženského marca 2017 vo Washingtone DC a bývalou riaditeľkou Arabsko-americkej asociácie v New Yorku. Je však kontroverznou postavou a niektorí konzervatívci sa domnievajú, že má väzby na skupiny podporujúce antisemitizmus a podporujú zákony Šáría.


https://www.hlavnydennik.sk/2018/12/15/komentar-nonie-darwish-kaze-pravo-saria-to-iste-co-desatoro/