Nemecká kapitánka vykonala hrdinský čin, buráca svet. Je novou adeptkou na Nobelovu cenu za mier?
05 | 07 | 2019 I Ján Prokop

Nenávidená aj milovaná. Pre niekoho zlodejka, pre iných zase hrdinka. Tridsaťjeden ročná kapitánka Carol Racketeová sa rozhodla zachrániť 42 migrantov, aj keď vedela, že ju v prístave zatkne talianska polícia.






Racketovej hrozí údajne desať rokov väzenia a pokuta vyše 50 tisíc eur. Dôvodom vysokého trestu sú sprísnené talianske zákony. Okrem iného ma podporu od tisícov ľudí z celej Európy. Podpora verejnosti mala takú odozvu, že na celú vec bolo vyzbieraných doteraz vyše milióna eur.

POČASIE NA VÍKEND: Dávajte si pozor na horúčavy, v sobotu platia výstrahy
Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na sobotu (6. 7.) výstrahy prvého stupňa v troch krajoch Slovenska. Teplota dosiahne podľa meteorológov v niektorých okresoch až 34 stupňov Celzia. SHMÚ o tom informuje na svojej webovej... Čítať ďalej
05 | 07 | 2019 | TASR


„Rozhodla som sa vplávať do prístavu na Lampeduse. Vedela som čo riskujem, ale 42 zachránených ľudí je vyčerpaných. Beriem ich do bezpečia,“ podala hlásenie predtým ako loď vyplávala, napriek zákazu do talianskeho prístavu. Ľudia na palube boli zúfalí a niektorí nutne potrebovali lekársku starostlivosť. Posádka čakala na mori 16 dní na povolenie vplávať do niektorého prístavu, no bez odozvy.

Krátko pred príchodom do talianskeho prístavu musela kapitánka čeliť ďalšiemu problému. Talianska finančná polícia sa snažila loď s posádkou zablokovať a zastaviť plavbu. K celému incidentu sa postavil aj minister vnútra Matteo Salvini - kapitánka podľa jeho slov spáchala hrubý prešľap.

Faux pas ruského prezidenta vo Vatikáne. Pápež František si na prijatie Putina musel počkať
04 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič


„Zločinecká kapitánka zatknutá, pirátska loď zabavená, maximálny trest pre zahraničnú mimovládku,“ napísal Salvini na Twitteri. Na povrch sa dostali aj dohady verejnosti, názory sa delia na dve skupiny.

K situácií sa vyjadrila aj Mimovládka Sea-Watch, ktorej loď patrí. „Sme na našu kapitánku hrdí, urobila správnu vec. Držala sa námorného práva a odviezla ľudí do bezpečia,“ napísal na Twitteri šéf mimovládky Johannes Bayer. Podľa ich vyjadrení sa kapitánka držala čo najbezpečnejšieho postupu.

„Kapitánka vykonala všetky manévre veľmi pomaly, nekonfrontačným spôsobom, tak, aby dala lodi finančnej polície dosť času na to, aby sa dostala zo svojej pozície medzi Sea-Watch 3 a mólom,“ uviedla vo vyhlásení mimovládka.

Právnik tvrdí, že vo chvíli, keď Racketova zistila, že Sea-Watch 3 je príliš blízko k policajnej lodi, motory vypla. „Ospravedlnila sa. Bol to zložitý manéver… približovala sa veľmi pomaly,“ povedal právnik Alessandro Gamberini. No Salvini ma odlišný názor, tvrdí, že Racketova chcela štyroch policajtov v člne stlačiť ako sardinky.

Zruší EÚ dohodou s Tureckom? Kto tomu napomohol?
Dohoda medzi Európskou úniou a Tureckom z roku 2016, pomohla výrazne znížiť migračný tok na grécke ostrovy, no už dlhšiu dobu zostáva na bode mrazu. Potvrdila to aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá pred tromi rokmi s Ankarou rokovala. V... Čítať ďalej
05 | 07 | 2019 | Ján Prokop


Prepustenie kapitánky žiada nemecký prezident Frank Walter Steinmeier. „Nikto, kto zachraňuje životy ľudí, nemôže byť považovaný za kriminálnika,“ vyhlásil v nemeckej televízii ZDF. V Nemecku sa včera konali demonštrácie za jej prepustenie, ďalšie protesty pred talianskymi ambasádami v európskych mestách sa plánujú na zajtra.

Krátko po zverejnení správy sa v sobotu večer rozbehla kampaň za jej prepustenie a zbierky na právnu pomoc. V kampani, ktorú spustili dve televízne hviezdy v Nemecku, sa do včerajšieho poludnia vyzbieralo vyše 650-tisíc eur, v Taliansku zas pribudlo ďalších vyše 400-tisíc eur.

Kapitánku včera previezli na Sicíliu kvôli vypočúvaniu, následne sa rozhodne, či bude obžalovaná. „Ak bude prepustená, už máme pripravené nariadenie o jej vyhostení,“ vyhlásil Salvini.

Polícia stále vyšetruje okolnosti streľby v bratislavskej Petržalke
Polícia vyšetruje okolnosti štvrtkovej streľby v bratislavskej Petržalke. Na Znievskej ulici policajti prestrelili pneumatiku taxíka, v ktorom sa nachádzal unikajúci podozrivý z krádeže motocykla. Podozrivý pri zadržaní ohrozoval policajtov nožom.... Čítať ďalej
05 | 07 | 2019 | TASR


Zo 42 zachránených ľudí na palube lode bolo 13 ešte v sobotu prevezených na zdravotné ošetrenie. Ďalších si prevezmú iné štáty EÚ – Francúzsko, Nemecko, Fínsko, Luxembursko a Portugalsko.

„Ďakujem Sea Watch, pretože keby vás nebolo, teraz by som už bol mŕtvym telom,“ citovala agentúra Reuters jedného z nich, 21-ročného Isaaca.

Marček ponúkal Harabinovi 1. miesto na kandidátke, ten to odmietol. Teraz sa do politiky tlačí cez občianske združenie
Nezaradený poslanec Národnej rady Peter Marček na svojom profile na Facebooku napísal, že sudcovi Najvyššieho súdu Štefanovi Harabinovi ponúkal 1. miesto na kandidátke jeho strany Hlas ľudu. Čítať ďalej
05 | 07 | 2019 | Peter Bachan