AKTUÁLNE: Monika Beňová sa stala členkou predsedníctva Európskeho parlamentu
04 | 07 | 2019 I TASR

Poslanci Európskeho parlamentu si vo štvrtok v Štrasburgu zvolili piatich kvestorov na prvé 2,5-ročné obdobie deviateho zloženia zákonodarného zboru EÚ. Novou kvestorkou sa stala aj slovenská europoslankyňa Monika Beňová z politickej skupiny socialistov a demokratov.


Poslanci si piatich kvestorov zvolili zo zoznamu piatich kandidátov podľa toho, ako ich navrhli jednotlivé frakcie, čo znamená, že voľba sa uskutočnila aklamáciou a elektronické hlasovanie určilo iba ich prednostné poradie.

Europoslanci si v troch kolách zvolili 14 podpredsedov z desiatich štátov
Na ustanovujúcom zasadnutí nového Európskeho parlamentu v Štrasburgu boli v stredu zvolení všetci 14 podpredsedovia tejto inštitúcie. Ide o zástupcov šiestich politických skupín a desiatich členských štátov. Čítať ďalej
04 | 07 | 2019 | TASR


To ukázalo, že najviac hlasov získala francúzska poslankyňa Anne Sanderová z tábora ľudovcov, za ňou nasledovala Monika Beňová a maltský poslanec za EPP David Casa, francúzsky poslanec z liberálno-centristickej skupiny Obnovme Európu Gilles Boyer a piatym v poradí sa stal poľský poslanec Karol Karski z frakcie Európski konzervatívci a reformisti.

"Som rada, že mne osobne aj Slovensku sa podaril takýto úspech. Druhý najvyšší počet hlasov a zvolenie do predsedníctva Európskeho parlamentu je pocta a aj úspech. Budem sa snažiť robiť si svoju prácu aj naďalej čo najlepšie," uviedla Beňová pre TASR.

Kandidáti na posty kvestorov - podobne, ako aj na posty podpredsedov EP, o ktorých sa hlasovalo v stredu - môžu byť navrhnutí poslaneckým klubom politickej skupiny alebo aspoň jednou dvadsatinou všetkých poslancov, čiže 38 zákonodarcami.

Strašil Bruselom, teraz tam má teplé miestečko a slušný príjem. Milan Uhrík platil Facebooku tísíce eur za reklamy
Poslanec Európskeho parlamentu za stranu Kotleba-ĽSNS Milan Uhrík získal svoje kreslo aj vďaka dobre zaplatenej reklame, píšu Aktuality.sk. Čítať ďalej
04 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Prednostné poradie kvestorov vyplýva z poradia, v ktorom boli zvolení, pričom v prípade rovnosti hlasov v súlade s rokovacím poriadkom EP rozhodne ich vek. Ak je počet navrhnutých kandidátov rovnaký ako počet obsadzovaných postov, teda päť, voľba kvestorov sa uskutočňuje aklamáciou, avšak aj v tomto prípade sa uskutoční tajná voľba s cieľom určiť prednostné poradie kvestorov.

Kvestori sú členmi predsedníctva EP, orgánu zodpovedného za administratívne, personálne a organizačné záležitosti europarlamentu. Na starosti majú administratívne a finančné záležitosti, ktoré sa priamo týkajú poslancov.

V predošlom volebnom období europarlamentu bol kvestorom - vôbec prvým zo Slovenska - aj europoslanec Vladimír Maňka.

Prvé predvolebné presuny. Od Kollára odišiel podpredseda strany k Národnej Koalícii
Parlamentnelisty.sk priniesli rozhovor s Dušanom Doliakom, niekdajším podpredsedom hnutia Sme rodina - Boris Kollár, o povolebnej situácii a jeho dôvodoch na presun z hnutia k Národnej Koalícii. Čítať ďalej
04 | 07 | 2019 | Peter Bachan