Europoslanci si v troch kolách zvolili 14 podpredsedov z desiatich štátov
04 | 07 | 2019 I TASR

Na ustanovujúcom zasadnutí nového Európskeho parlamentu v Štrasburgu boli v stredu zvolení všetci 14 podpredsedovia tejto inštitúcie. Ide o zástupcov šiestich politických skupín a desiatich členských štátov.


Jedenástich zvolili v prvom, dvoch v druhom a jedného v treťom kole, informovala v stredu večer webová stránka EP.

V prvom kole hlasovania poslanci zvolili 11 podpredsedov: Mairead McGuinessovú (EPP, Írsko), Pedra Silvu Perreiru (S&D, Portugalsko), Rainera Wielanda (EPP, Nemecko), Katarinu Barleyovú (S&D, Nemecko), Othmara Karasa (EPP, Rakúsko), Ewu Kopaczovú (EPP, Poľsko), Kláru Dobrevovú (S&D, Maďarsko), Ditu Charanzovú (RE, Česko), Nicolu Beerovú (RE, Nemecko), Líviu Járókaovú (EPP, Maďarsko) a Heidi Hautalovú (Zelení/EFA, Fínsko).

DANKO NESKLAMAL: Na Slovensku by "veľmi rád" privítal zástupcov Tatárskej republiky
Predseda parlamentu Andrej Danko je presvedčený, že Slovensko potrebuje bližšie vzťahy s Ruskom, osobitne Tatárskou republikou, ktorá je jedným z najrozvinutejších regiónov Ruska. Čítať ďalej
03 | 07 | 2019 | TASR


V druhom kole boli zvolení dvaja podpredsedovia: Marek Kolaja (Greens/EFA, Česko) a Dimitrios Papadimulis (GUE/NGL, Grécko). Z tretieho kola vzišiel posledný zo 14 podpredsedov Fabio Massimo Castaldo (nezaradený, Taliansko).

Najväčší počet hlasov (618) získala Írka McGuinessová, ktorá bola zvolená už v prvom kole. Najmenšiu podporu (248 hlasov) zaznamenal v treťom kole Talian Castaldo. V prvých dvoch kolách bola potrebná absolútna väčšina, zatiaľ čo v poslednou už len relatívna väčšina poslancov.

Europoslanci už predtým zvolili za nového predsedu parlamentu talianskeho socialistického europoslanca Davida Mariu Sassoliho. V druhom kole voľby získal 345 hlasov a potrebnú nadpolovičnú väčšinu.

KISKA A SPOLUPRÁCA? Sadnime si, podpíšme to, vyzýva lídrov strán. Prišlo aj na "slušnosť"
Exprezident Andrej ​Kiska v utorok zverejnil video na svojej facebookovej stránke, kde hovoril aj o tom, s kým si spoluprácu vie a tiež nedokáže predstaviť. Čítať ďalej
03 | 07 | 2019 | Peter Bachan