Manželom sa na záhrade povaľoval čudný predmet: Tomu, čo to bolo sa im nechcelo veriť
01 | 07 | 2019 I Roman Suchý

Stephen a Stella Huyshe-Shiresovci objavili popri sťahovaní sa do domu v Sidmouthe britskom v grófstve Devon zvláštny predmet, ktorý nedokázali identifikovať. Až po čase zistili, že mali na ich pozemku najväčší zub mamuta, aký bol kedy nájdený.


Dôchodcovia vtedy našli na pozemku domu, kam sa nasťahovali, záhadný útvar, ktorý ležal vedľa rozpadnutého kvetináča. Takmer štyridsaťcentimetrový objekt s hmotnosťou päť a pól kilogramu nedokázali vtedy identifikovať, ale aj tak si ho nechali.

Keď raz navštívili prednášku o vyhynutých tvoroch, vtedy ich zaujal obrázok mamutích zubov. „Vtedy mi napadlo, že také niečo máme predsa doma,“ povedal Stephen. „Ale videli sme iba obrázky, na ktorých všetky tie zuby vyzerali v porovnaní s tým našim veľmi malé.“

Nález najskôr našiel niektorý z predchádzajúcich vlastníkov domu počas výkopových prác. Podobný zub mal byť nájdený v tej oblasti aj predtým, ako sa tam dôchodcovia nasťahovali.

MIMORIADNA SPRÁVA: Zsuzsová mala pre Kočnera získať intímne fotky Andreja Danka
Bezpečnostný analytik Radovan Bránik na svojom webe uverejnil článok o aktivitách Aleny Zsuzovej. Jedna z nich sa dotýka priamo aj predsedu parlamentu a šéfa SNS Andreja Danka. Čítať ďalej
01 | 07 | 2019 | Martin Sničovský


Zub sa už medzitým stal súčasťou múzea v meste Sidmouth, kde mali doteraz jediný podobný exemplár. „Hlava tohto mamuta musela mať gigantické rozmery,“ povedala zamestnankyňa múzea Ann Tannerová.

Vzhľadom na hmotnosť zubu odborník usúdil, že išlo o posledný zub vtedajšieho mamuta. „Pôvodná hmotnosť zubu mohla byť aj 7 kilogramov. Počas života sa opotreboval pri konzumovaní,“ povedal profesor Adrian Lister z prírodopisného múzea v Londýne. Doteraz najväčší mamutí zub na území Británie bol nájdený v roku 1954 a vážil až 8 kilogramov.

DOBRÁ SPRÁVA: Od 1. júla sa zvyšuje príspevok na opatrovanie o takmer 61 eur
Opatrovateľom v produktívnom veku stúpne na 430,35 eura, čo predstavuje úroveň čistej minimálnej mzdy. Čítať ďalej
01 | 07 | 2019 | Peter Králik/TASR