Danko, Čaputová a Pellegrini podpísali spoločnú deklaráciu. Prečítajte si jej plné znenie
27 | 06 | 2019 I Roman Suchý, TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady Andrej Danko a premiér Peter Pellegrini podpísali spoločnú deklaráciu o jasnej prozápadnej orientácii Slovenska.


Danko sa poďakoval Pellegrinimu a Čaputovej za ich spoločnú deklaráciu o tom, že najlepším miestom pre Slovensko je EÚ. Spomenul tiež, že NATO je najlepšou alternatívou pre bezpečnosť Slovenska.




„Zaznieva veľa hlasov, ktoré spochybňujú niektoré naše kontakty a návštevy. Ale ja vždy budem hovoriť, že svet má štyri svetové strany,“ vyhlásil Danko.

KRIMI NA STOPE: Polícia našla bundu vraha Jána Kuciaka a jeho snúbenice
27 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Deklaráciu z októbra 2017 podpísali vtedajší prezident SR Andrej Kiska, Andrej Danko a expremiér Robert Fico. Zaviazali sa v nej, že budú spoločne dbať o jasnú a zodpovednú komunikáciu proeurópskej a proatlantickej orientácie SR, a to navonok v zahraničí aj voči občanom SR.

Deklarácia tiež hovorila o tom, že ústavní činitelia podporujú budúcnosť Slovenska v jadre EÚ a kontinuálne prehlbovanie eurozóny. Majú sa tiež podľa nej zasadzovať za princípy rovnakého zaobchádzania na vnútornom trhu a nediskriminácie spotrebiteľov.

Ďalším bodom bolo, že traja najvyšší ústavní činitelia budú presadzovať kroky posilňujúce bezpečnosť slovenských občanov a podporovať plnenie spojeneckých záväzkov, ktorých súčasťou je dosiahnutie obranných výdavkov na úrovni 1,6 percenta HDP do roku 2020.

VAROVANIE: SHMÚ vydalo výstrahu pred štvrtkovými horúčavami
Slovenský hydrometeorologický ústav varuje pred vysokými teplotami. Meteorológovia preto vydali na štvrtok výstrahy prvého stupňa, ktoré sa týkajú siedmich krajov Slovenska. SHMÚ o tom informuje na svojej webovej stránke. Čítať ďalej
26 | 06 | 2019 | TASR


Prečítajte si poločné vyhlásenie troch najvyšších ústavných činiteľov v plnej verzii:

Najvyšší ústavní činitelia, prezidentka Slovenskej republiky, predseda Národnej rady Slovenskej republiky a predseda vlády Slovenskej republiky, sa prihlasujeme k Spoločnému vyhláseniu ústavných činiteľov k prioritám členstva Slovenskej republiky v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii, ktoré bolo podpísané 23. októbra 2017 v Bratislave.

Zišli sme sa dnes, lebo sme presvedčení, že konštruktívna spolupráca a otvorená a vecná komunikácia, bez osobných útokov, sú najlepším základom pre zodpovednú politiku, ktorú od nás občania Slovenskej republiky očakávajú.

Robíme tak preto,

-aby sme vybudovali základ pre spoluprácu a koordináciu troch najvyšších ústavných činiteľov pri výkone zodpovednej a jednotnej zahraničnej politiky Slovenskej republiky;

-aby sme potvrdili smerovanie zahraničnej politiky, s cieľom, aby bola Slovenská republika vnímaná ako stabilný a zodpovedný partner v zahraničí, a

-aby sme potvrdili našu spoločnú zodpovednosť za zahraničnú politiku Slovenskej republiky a dali verejný záväzok, že budeme konať v súlade s touto dohodou.

PODSVETIE: V piatok by mal pokračovať proces v kauze vraždy Miroslava Sýkoru
Po viac ako štvormesačnej prestávke by malo pred trojčlenným senátom Okresného súdu Bratislava I pokračovať v piatok 28. 6. hlavné pojednávanie v kauze vraždy zakladateľa bratislavskej skupiny sýkorovcov Miroslava Sýkoru z roku 1997. Čítať ďalej
26 | 06 | 2019 | tasr