Parlamentné zhromaždenie Rady Európy obnovilo autoritu ruskej delegácie
26 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZRE) vo svojej správe navrhol vrátiť právomoci ruskej delegácie za určitých podmienok. Návrh dokumentu zároveň vyjadruje „znepokojenie nad množstvom zhoršujúcich sa negatívnych tendencií v oblasti demokracie, právneho štátu a ľudských práv“ a vyzýva Ruskú federáciu, aby „implementovala všetky odporúčania uvedené v uzneseniach z rokov 1990 až 2015".


„Ruská delegácia by sa mala bez ďalšieho odkladu vrátiť k spolupráci s monitorovacím výborom a všetkými ostatnými výbormi zhromaždenia a nadviazať konštruktívny dialóg o plnení svojich záväzkov. Mali by sme poskytnúť prístup zástupcov k monitorovaniu Rady Európy,”  cituje RIA Novosti z dokumentu.


Zhromaždenie vyzýva Rusko, aby doplatilo všetky príspevky do rozpočtu Rady Európy a prepustilo 24 ukrajinských námorníkov „zajatých v Kerčskom prielive“. Okrem toho by Rusko malo „bezpodmienečne a plne spolupracovať“ pri vyšetrovaní vraždy politika Borisa Nemtsova a že postaví pred súd tých, ktorí sú zodpovední za haváriu MH17 Malaysia Airlines. Taktiež Rusko musí „prijať účinné opatrenia na zabránenie porušovania práv lesbičiek, homosexuálov, bisexuálov, transsexuálov a intersex ľudí (LGBTI).“


Správa o plnení záväzkov Ruskej federácie by sa mala monitorovaciemu výboru poskytnúť „čo najskôr, avšak najneskôr na aprílovom zasadnutí v roku 2020“.


Ruská delegácia v PZRE bola zbavená svojich hlasovacích právomocí v roku 2014, kvôli anexii Krymu a udalostiam na Ukrajine. Delegátom bolo potom zakázané zastávať vedúce pozície v zhromaždení, ako aj zúčastňovať sa na monitorovacích misiách. Moskva v reakcii odmietla platiť poplatky a Rusko sa následne prestalo zúčastňovať na zasadnutiach PZRE. 


Až 118 členov zhromaždenia odhlasovalo uznesenie o obmedzení mechanizmu sankcií, ktoré Rusku umožní vrátiť sa ako plnohodnotný člen PZRE. Proti 62 členov, a 10 sa zdržalo hlasovania.