Na stropkovský obchvat si ešte počkáme. Začiatok výstavby sa plánuje na rok 2023
26 | 06 | 2019 I TASR

S výstavbou obchvatu mesta Stropkov by sa malo začať v roku 2022 až 2023. Slovenská správa ciest (SSC) predpokladá vyhlásenie verejnej súťaže v roku 2021.


"Majetkoprávne vysporiadanie prebieha. Chceme v tom pokračovať tak, že pokiaľ sa podarí, aby sme mohli do roku 2023 samotný obchvat realizovať. Pracujeme na získaní peňazí z Európskej únie v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (OPII). Pôvodný odhad bol 32 miliónov eur. Musíme prekopať expertízu a podľa toho predpokladám, že to bude voľačo vyššie," uviedol generálny riaditeľ SSC Roman Žembera.

Z PARLAMENTU: Ráno v pléne nebol takmer nikto, diskusiu o predprimárnom vzdelávaní presunuli
Poslanci mali začať siedmy deň 46. schôdze Národnej rady SR diskusiou k novele zákona o výchove a vzdelávaní. Na základe návrhu poslanca Ondreja Dostála prerokovanie návrhu presunuli na štvrtok Okrem tohto bodu presunuli aj niektoré ďalšie pre... Čítať ďalej
26 | 06 | 2019 | TASR


Podľa riaditeľa Investičnej výstavby a správy ciest Košice SSC Jozefa Fabiana s prípravou výstavby obchvatu Stropkova začali ešte v roku 2007 až 2008.

"V roku 2009 až 2010 bola pozastavená. Odvtedy sme mali platné územné rozhodnutie. Teraz pokračujeme v príprave ďalej s tým, že tohto roku zabezpečujeme znalecké posudky momentálne a začíname s výkupmi pozemkov. Čo sa týka financií, tak ako pán generálny spomínal, ten náklad, nakoľko je tu už iná cenová úroveň oproti roku 2009, tak momentálne aj s indexom za prvý kvartál 2019 sa nachádzame niekde v úrovni 41,5 milióna eur," vysvetlil Fabian.

Vláda SR prisľúbila počas svojho utorkového výjazdového rokovania financie na stavbu obchvatu. Šéfovi rezortu dopravy bolo podľa premiéra Petra Pellegriniho uznesením dané, aby sa pokračovalo v preložke cesty prvej triedy I/15.

"Je to cesta, ktorá prechádza mestom Stropkov a je naozaj preťažená. Čo je veľmi potešiteľné, na túto akciu sú vyčlenené finančné prostriedky. Vzhľadom na to, že nie všetky operačné programy v tejto krajine čerpajú svoje zdroje tak intenzívne a v takých objemoch ako majú, došlo k realokácii viac ako 350 miliónov eur, ktoré smerujú z iných operačných programov na ministerstvo dopravy. Z týchto prostriedkov je 41 miliónov eur určených na výstavbu obchvatu mesta Stropkov," dodal Pellegrini.

Pellegrini chce počas leta navštíviť letiská na Slovensku. Na rokovanie vlády priletel helikoptérou
Letisko vo Svidníku, ako aj ďalšie letiská na Slovensku si podľa premiéra Petra Pellegriniho zaslúžia zvýšenú pozornosť v podobe špeciálneho dotačného mechanizmu. Tým by bol zabezpečený ich rozvoj, aby lákali letcov a turistov, ktorí by tam mohli... Čítať ďalej
26 | 06 | 2019 | TASR