Obchodná dohoda medzi USA a Čínou je takmer hotová, tvrdí americký minister financii
26 | 06 | 2019 I TASR

USA a Čína sú blízko uzavretiu obchodnej dohody, uviedol v stredu americký minister financií Steven Mnuchin. Verí, že k ďalšiemu pokroku príde počas rokovaní medzi americkým prezidentom Donaldom Trumpom a jeho čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom.


 Mnuchin povedal v rozhovore pre CNBC, že dohoda je hotová asi na 90 %. Vyjadril tiež optimizmus, že ďalší progres v rokovaniach, ktoré sa zastavili, sa urobí na summite lídrov G20, kde sa stretnú obaja prezidenti.

Mnuchin nespresnil, čoho sa týka tých zvyšných 10 %, ani aké sú prekážky dokončenia dohody.

Ľady sa lámu: Prvý náklad LNG z arktického Ruska dotazil do Japonska
Ruský energetický gigant Novatek oznámil svoju prvú dodávku skvapalneného zemného plynu (LNG) z projektu Jamal v Arktíde do Japonska. V termináli Tobata LNG bol vyložený v súlade s harmonogramom dodania. Čítať ďalej
26 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič


Trump sa stretne so Si Ťin-pchingom v sobotu na summite G20 v japonskej Osake. Výsledok ich stretnutia môže byť kľúčový pre celú globálnu ekonomiku a finančné trhy, ktoré už 18 mesiacov znepokojujú obchodné spory medzi oboma veľmocami.

Mnuchin dúfa, že obchodná dohoda medzi USA a Čínou by sa mohla uzavrieť do konca tohto roka. Jeho vyjadrenia mali pozitívny vplyv na akciové trhy.