Ľady sa lámu: Prvý náklad LNG z arktického Ruska dotazil do Japonska
26 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Ruský energetický gigant Novatek oznámil svoju prvú dodávku skvapalneného zemného plynu (LNG) z projektu Jamal v Arktíde do Japonska. V termináli Tobata LNG bol vyložený v súlade s harmonogramom dodania.


Preprava prebehla v súlade s francúzskou spoločnosťou Total s ktorou má Novatek dlhodobú dohodu o preprave LNG.


„Japonsko je dôležitým trhom LNG a jednou z prioritných destinácií v našej marketingovej stratégii LNG,“  povedal predseda predstavenstva spoločnosti Novatek Leonid Mikhelson.


Dodal, že ďalší rozvoj logistického reťazca využívajúceho Severnú námornú cestu a terminál pre prekládku v Kamčatke, rozšíri dodávky LNG do Japonska, a “zároveň aj posilní obchodné a hospodárske väzby medzi našimi krajinami”.


Novatek už prepravuje LNG do Brazílie, Číny, Indie a ďalších krajín. Cieľom spoločnosti je rozšíriť svoju geografiu dodávok a zvýšiť prítomnosť na kľúčových ázijských trhoch.


Projekt Jamal LNG v hodnote 27 miliárd USD začal svoju činnosť v roku 2017 a už vyviezol desať miliónov ton skvapalneného plynu. Závod LNG má tri linky s ročnou kapacitou 17,4 milióna ton ročne. Okrem spoločnosti Novatek sú akcionármi spoločnosti Jamal LNG aj francúzska spoločnosť Total, čínska CNPC a Fond hodvábnej cesty.