Z Notre-Dame začnú odstraňovať lešenie, bude to ale trvať mesiace
25 | 06 | 2019 I TASR

Z parížskej katedrály Notre-Dame poškodenej požiarom začnú v najbližších týždňoch odstraňovať lešenie, ktoré zostalo nad krížením lodí, kde stála dnes už zničená štíhla veža. Očakáva sa, že rozloženie konštrukcie potrvá štyri mesiace, uviedol pre tlačovú agentúru AFP predseda nadácie na obnovu chrámu Christophe-Charles Rousselot.


Gotickú katedrálu v centre francúzskej metropoly zachvátil požiar 15. apríla, pričom zhorel celý krov a štíhla veža nad krížením lodí sa zrútila do interiéru. Väčšina vzácnych artefaktov vnútri však zostala ušetrená od skazy.

Krátko po uhasení požiaru francúzsky prezident Emmanuel Macron prisľúbil, že obnova tejto svetoznámej historickej pamiatky nepotrvá dlhšie než päť rokov. Obnove však musia predchádzať "nevyhnutné" zabezpečovacie práce, upozornila vo vyhlásení nadácia.

Bezpečnosť vládnej siete Govnet bude vyššia, komunikácia má byť šifrovaná
Bezpečnosť vládnej siete Govnet sa má zásadne zvýšiť. Vďaka takzvanému IPSec tunelu bude mať celú sieť Govnet štát pod kontrolou a navyše bude umožňovať šifrované videokonferencie. Národný projekt na efektívnejšie využitie siete predložila Národná... Čítať ďalej
25 | 06 | 2019


"Jedným z najzložitejších aspektov je v tejto chvíli odstránenie lešenia, ktoré pozostáva z 50.000 rúrok," povedal Rousselot s tým, že tieto rúrky boli počas požiaru vystavené teplote vyše 800 stupňov Celzia.

Lešenie, slúžiace pôvodne pri renovácii veže-sanktusníka, bude podľa neho rozrezávané "vo veľmi chúlostivých podmienkach", a to pomocou podobnej konštrukcie a žeriavom, ktoré okolo neho postavia.

V parížskej Notre-Dame sa tento mesiac uskutočnila prvá omša od aprílového požiaru, vzhľadom na pretrvávajúce nebezpečenstvo však museli mať prítomní veriaci i kňazi na hlavách prilby. Zámožní darcovia medzitým sľúbili venovať na obnovu chrámu stámilióny eur, potrebná suma však podľa nadácie zatiaľ nie je známa.

NEŠŤASTIE: Dopravná nehoda pri Nitrici si vyžiadala život 28-ročnej ženy
Dopravná nehoda na ceste I/9 v katastri Nitrice v okrese Prievidza si v pondelok popoludní (24.6.) vyžiadala život 28-ročnej ženy, ďalší dvaja ľudia sa zranili ľahko. Zrážku osobného auta a kamiónu polícia vyšetruje, informoval v utorok TASR... Čítať ďalej
25 | 06 | 2019 | TASR