Trump nemôže v žiadnom prípade „odstaviť“ Rusko, aby prijal postoj k Iránu a Venezuele sám
23 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Ruský prezident Vladimír Putin poprel, že by Donald Trump dokázal dohodnúť a zabezpečiť ústupky Ruska v kľúčových otázkach tým, že sa odvoláva na potencionálne nové individuálne stretnutie. Zopakoval však, že Moskva je pripravená na nové rozhovory.


Americký prezident opakovane tvrdí, že budúci týždeň bude osobne hovoriť s Putinom na samite G20 v Osake. Americký poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton v nedeľu potvrdil, že Trump sa ”naňho teší”.


Kremeľ však tvrdí, že Biely dom neuspeje vo svojich diplomatických požiadavkách. Putin na otázku, či Trump využíva túto neistotu ako príležitosť na to, aby Rusko „zmenilo“ svoje pozície v Iráne a vo Venezuele odpovedal jasne: „Nemyslím si, že by sa niekto pokúšal odstaviť nás od čohokoľvek. Musia pochopiť, že toto sú  ďalekosiahle záležitosti. Potrebujeme však dialóg,“ povedal Putin ruskému kanálu NTV.


Napriek tomu zopakoval postoj Moskvy, že takýto krok sa určite nepodarí, najmä nie po tom, ako Trump minulý rok na stretnutí G20 v Argentíne odvolal plánované stretnutie oboch predstaviteľov.


„Akonáhle budú pripravení hovoriť s nami, budeme šťastne rozvíjať naše vzájomné vzťahy,“ povedal Putin. V nadväzujúcej otázke ruský prezident dodal, že „je len na USA, aby sa rozhodli, či chcú rozvíjať vzťahy s Ruskom, alebo nie.“


Okrem údajného zasahovania Ruska do volieb v USA sa tieto dve mocnosti angažujú aj v dvoch ďalších komplikovaných sporov. Prvým je Venezuela, v ktorej sa Washington domáha zvrhnutia Nicolasa Madura, ktorý je blízkym spojencom Moskvy a druhým je Irán, kde Putin povedal, že akýkoľvek ozbrojený zásah Západu bude znamenať „katastrofu“.


Putin je však pripravený poskytnúť Trumpovi obvyklý priestor pre jeho domáce otázky, ktorým Trump čelí najmä v prípade akejkoľvek potreby rokovania s Ruskom.


„Vidíte, že systém je postavený takým spôsobom, že veľa vecí, ktoré by Trump chcel urobiť, nie je jednoducho schopný urobiť sám. Samozrejme, veľa závisí aj od politickej vôle,“ povedal.