Komentár Imricha Kovačiča: Pentagon si myslí, že jadrovú vojnu môže vyhrať
20 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Dokument Pentagonu, ktorým sa stanovuje americká doktrína jadrových operácií, bol od 11. júna približne týždeň verejne dostupný. Týmto sa stal „oficiálnym dokumentom“. Čo je vo vnútri materiálu, je však mrazivá pripomienka, že Pentagton vidí prípadnú jadrovú vojnu ako víťaznú.


"Jadrové operácie", alebo spoločná publikácia 3-72, bola zverejnená 11. júna a po týždni sa stala týmto oficiálnym dokumentom Pentagonu, ktoý ju následne zomkol, ako “súkromnú”. Predtým, než sa tak stalo ju však Steven Aftergood, aktivista z Federácie amerických vedcov (FAS) stiahal a v súčasnosti je k dispozícii na webovej stránke FAS vo formáte PDF .


Dokument „popisuje základné princípy a usmernenia pre plánovanie, realizáciu a hodnotenie jadrových operácií.“ Zvyšok je v tom istom vecnom tóne, aj keď diskutuje o praktických úvahách o potenciálnych svetových zbraniach.



„Tento spôsob myslenia môže byť nebezpečný. Môže to totiž spôsobiť, že tento druh domnienok sa môže stať skôr podporou použitia jadrových zbraní, namiesto toho, aby odrádzal od ich použitia,” povedal Aftergood pre Guardian.


Úlohou americkej armády je pravdepodobne zvážiť všetky možnosti, ale rozhodnutie o použití jadrových zbraní je v konečnom dôsledku v rukách civilistov, v tomto prípade v rukách prezidenta Donalda Trumpa.


Administratíva Trumpa venovala veľkú pozornosť jadrovým záležitostiam a v minulom roku aktualizovala americký prieskum jadrovej bezpečnosti a vyčlenila prostriedky na modernizáciu americkej „jadrovej trojice” (pozn. red. trojica: bombardéry, rakety, ponorky). Trump zároveň vypovedal zmluvu o odzbrojení (INF) z roku 1987 s Ruskom. Osud novej zmluvy o kontrole zbraní START II s Ruskom, ktorej platnosť skončí vo februári 2021, je vo vzduchu a v tejto chvíli sa to javí byť už veľmi ďaleká budúcnosť.


Za takýchto okolností môže byť doktrína náčelníkov štábov, ktorá hovorí, že „používanie jadrových zbraní by mohlo vytvoriť podmienky pre rozhodujúce výsledky a obnovenie strategickej stability“, považovaná za dôvod na poplach a to s dobrým dôvodom.


Čítajte tiež:


USA musia vyvinúť „nový spôsob vojny“ alebo riskovať „porážku“ Ruska a Číny
Vojenská pozícia Pentagonu, založená na dominancii po studenej vojne, už nebude fungovať proti novým ruským a čínskym stratégiám a musí byť urýchlene aktualizovaná. Píše sa v správe, ktorú v stredu zverejnilo Centrum pre novú americkú bezpečnosť... Čítať ďalej
13 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič

Dokument tiež opisuje jadrové bombardéry, ktoré ponúkajú „najväčší stupeň flexibility z jadrovej trojice, pretože môžu byť viditeľným znakom jasného odhodlania, a akonáhle by boli nariadené na jadrový útok, je možné ich aj okamžite odvolať.“ Ide síce o suché a faktické konštatovanie, ale ak vezmeme do úvahy prítomnosť strategických bombardérov B-52 na ruských hraniciach začiatkom tohto týždňa, začína to už vyznievať ako hrozba.


Na otázku, prečo bol dokument Pentagonom po týždni zamknutý a stiahnutý z verejne dostupnej linky, náčelník štábu odpovedal, že sa tak stalo "pretože sa zistilo, že táto publikácia, ako aj iné podobné publikácie, by mali slúžiť len pre služobné účely určeným zamestnancom Pentagonu." Nebolo však vysvetlené prečo bola publikovaná na titulnej stránke a či to bola chyba alebo zámerné posolstvo iným vládam, alebo išlo o povinné zverejnenie.


Už v apríli tohto roku Trump hovoril o úplnom zbavení sa“  jadrových zbraní a špekuloval o hlavnej zmluve o kontrole zbraní s Ruskom a Čínou. Vyzerá to však ako nejaká schyzofrénia v globálnej bezpečnostnej politike, ktorá nemá doposiaľ žiadne racionálne vysvetlenie.


Hlavný denník sa tomu venoval v komentári dňa 26. apríla 2019

Komentár Imricha Kovačiča: Trump si zo sveta asi robí prču. Lenže to už nie je sranda.
Trumpove včerajšie prázdne reči o potrebe zastaviť preteky v zbrojení a o nutnosti zbaviť svet jadrových zbraní boli len dymovou clonou na rozptýlenie pozornosti od rozhodujúceho odstúpenia od dohôd o kontrole zbraní. Čítať ďalej
26 | 04 | 2019 | Imrich Kovačič

USA sú doposiaľ jedinou krajinou, ktorá použila jadrové zbrane vo vojne, proti japonským mestám Hirošima a Nagasaki v auguste 1945. Ani jeden z nich nebol primárne vojenským cieľom, ale civilným.