SMERUJE DO BRUSELU? Pellegrini má ambície byť šéfom Európskej Rady, píše Pravda
20 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Denník Pravda dnes zverejnil neoverenú informáciu, ktorá by mohla zamiešať karty pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami.


"Peter Pellegrini prejavil vážny záujem získať pre seba veľmi významnú funkciu v metropole Európskej únie. Slovenský premiér by sa rád stal novým predsedom Európskej rady," uvádza sa v článku denníka Pravda. Autorom článku je Miroslav Čaplovič, ktorý je zástupcom šéfredaktorky a vedúci rubriky, ktorá sa venuje zahraničným udalostiam. Čaplovič je dlhoročným redaktorom denníka Pravda.

MIMORIADNE: Pellegrini zúri. GOVNET je biedne zabezpečený, žiada okamžitú nápravu
Premiér Peter Pellegrini nariadil okamžitú nápravu aktuálneho stavu zabezpečenia vládnej siete GOVNET. Ide o reakciu na bezpečnostný audit Vojenského spravodajstva. TASR o tom po štvrtkovom mimoriadnom rokovaní Bezpečnostnej rady SR informoval... Čítať ďalej
20 | 06 | 2019 | TASR


Podľa tvrdení Pravdy získal denník "informáciu o ambícii Pellegriniho pred necelým týždňom." Zároveň sa v článku uvádza, že sa k informácii dostal "postupným overovaním". Pravda sa odvoláva na tri od seba nezávislé vysokopostavené zdroje z krajín V4. Terajším predsedom Európskej rady je Donald Tusk.

Pellegrini je aktuálne v Bruseli, kde má lobovať za Maroša Šefčoviča, ktorý bol v období 2014-2019 eurokomisárom a zároveň podpredsedom Európskej komisie pre energetickú úniu. Ako už premiér informoval, Slovensko sa v rámci procesu nominácií na najvyššie posty v štruktúrach EÚ bude snažiť dosadiť Maroša Šefčoviča na post vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku. Tento post v súčasnosti zastáva Federica Mogheriniová.

PRIESKUM POLIS: Zemetrasenie na slovenskej politickej scéne. Kollárovci na prahu zvoliteľnosti, predbehol ich aj Bugár
Nový prieskum volebných preferencii agentúry Polis odhalil čísla, ktoré prekvapili mnohých. Čítať ďalej
20 | 06 | 2019 | TASR


Je teda možné, že v určitých vysokopostavených kruhoch je na stole aj táto otázka. Práve v najbližších dňoch a týždňoch sa rozhodne, kto povedie Úniu najbližších päť rokov. Ide o jedny z najdôležitejších rokovaní, ktoré sa týkajú budúcnosti Európskej únie, ale aj Európy samotnej.

Ak by sa Pellegrini stal predsedom Európskej rady, nastala by situácia, s ktorou doteraz nikto nerátal. Po tom, ako by podal demisiu, spolu s ním by musela rezignovať celá vláda. Taký je postup, ktorý určuje Ústava Slovenskej republiky. Čo by nasledovalo nie je zatiaľ relevantnou záležitosťou, všetko by to boli iba špekulácie založené na dohadoch.

Keďže sa nejedná o potvrdenú informáciu zverejnenú denníkom Pravda, ktorý sa odvoláva na nemenované zdroje, je jej pravdivosť spochybniteľná, ale taktiež sa nedá vyvrátiť.

Pellegrini bol so šéfom Európskej rady na Úrade vlády. Vieme, o čom bola reč
Premiér Peter Pellegrini sa v piatok na pracovnom rokovaní na úrade vlády v Bratislave stretol s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom. TASR to potvrdil úrad vlády. Čítať ďalej
14 | 06 | 2019 | TASR