LET MH17: Súd sa začne v marci 2020, obvinení budú štyria podozriví - traja Rusi, jeden Ukrajinec
19 | 06 | 2019 I TASR

Holandsko v súvislosti so zostrelením dopravného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines nad východnou Ukrajinou obviní štyri podozrivé osoby. Súdny proces s nimi sa začne 9. marca 2020.


Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na príbuzných obetí, ktorí sa ako prví oboznámili s obsahom najnovšej správy Spoločného vyšetrovacie tímu (JIT), vedeného Holandskom.

Agentúra TASS medzičasom uviedla, že podľa vyjadrenia príbuzných sú medzi podozrivými traja ruskí občania a jeden Ukrajinec.

ŠKANDÁL: Europoslanec Číž chcel v parlamentnej jedálni kuracie stehno, ktoré sa vypredalo. Nasledoval krik a hrozenie vyhadzovom
Poslanec Národnej rady Oto Žarnay napísal blog o tom, ako bývalý poslanec Miroslav Číž, toho času poslanec Európskeho parlamentu, spravil hanbu v parlamentnej jedálni. Čítať ďalej
19 | 06 | 2019 | Alexander Adamecký


Silene Fredrikszová, ktorej syn a nevesta zahynuli pri zostrelení lietadla a ktorá sa tiež oboznámila so správou JIT, pred novinármi dodala, že podozrivé osoby budú v súvislosti so zostrelením lietadla obvinené z vraždy.

Novinári sa s najnovšími závermi JIT zoznámia na brífingu, ktorý sa bude konať ešte v stredu.

Mená podozrivých osôb už v utorok večer zverejnila holandská televízia NPO, informovala v stredu rozhlasová stanica Echo Moskvy. Podľa vyšetrovateľov sú podozrivými osobami príslušníci ruskej armády Sergej Mučkajev, Sergej Dubinskij a Oleg Pulatov.

Mučkajev bol televíziou NPO 2 označený za veliteľa 53. protilietadlovej raketovej brigády z Kurska. Podľa investigatívnej skupiny Bellingcat tejto brigáde patril raketový systém BUK, ktorý údajne zostrelil malajzijský boeing.

U. S. Steel Košice odstaví vysokú pec č.2, môžu za to náklady a kriza v odvetí
19 | 06 | 2019 | Peter Králik/TASR


Dubinskij je údajne v spise JIT označený za kľúčového organizátora presunu systému protivzdušnej obrany BUK do Donbasu. Pulatov je podľa ruského denníka Novaja gazeta osobou, ktorá Buk "priamo sprevádzala".

Posledným z podozrivých je občan Ukrajiny Ivan Bezjazykov, ktorý je na Ukrajine podozrivý z vlastizrady - jeho meno figuruje v databáze portálu Mierotvorca (Myrotvorec), do ktorej jej autori zaraďujú "proruských propagandistov a nepriateľov Ukrajiny".

Agentúra Interfax v stredu medzičasom zverejnila materiál vychádzajú zo zistení skupiny Belligcat, podľa ktorej sa na zostrelení lietadla Boeingu 777 podieľalo 12 ľudí - okrem už spomínanej štvorice aj bývalý minister obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky Igor Strelkov, zvaný aj Girkin. Bellingcat uvádza aj meno Valerij Steľmach, ktorý dal pred vystrelením rakety Buk signál, že dopravné lietadlo sa blíži.

Medailisti budú dostávať príspevok za zásluhy. Prilepší si tak aj "žiletka" Golonka
Športovci, ktorí z významných medzinárodných športových podujatí priniesli medailu a prispeli k budovaniu dobrého mena Slovenska v zahraničí, by mali dostávať príspevok za zásluhy v športovej oblasti. Odmenu by im mal zaručiť zákon o príspevku za... Čítať ďalej
19 | 06 | 2019 | TASR


Boeing 777 smerujúci z holandského Amsterdamu do malajzijského Kuala Lumpuru zasiahla raketa ruského systému BUK 17. júla 2014, keď sa lietadlo pohybovalo nad územím východnej Ukrajiny, ovládanej proruskými separatistami, pripomenula tlačová agentúra AFP.

Holandsko a Austrália v máji 2018 informovali, že raketu vystrelila ruská armádna brigáda. Rusko dôrazne popiera účasť na zostrelení a namiesto toho obviňuje z tragédie Kyjev.