Rusko chce zákonom prinútiť Facebook a Twitter k ukladaniu dát v Rusku
13 | 06 | 2019 I TASR

Rusko chce sociálne siete Facebook a Twitter zákonom prinútiť, aby dáta ruských používateľov neuskladňovali v zahraničí, ale na serveroch v Rusku. V opačnom prípade im bude hroziť pokuta 18 miliónov rubľov. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý bol predložený do Štátnej dumy.


Úrady argumentujú obavami o bezpečnosť dát. Hekeri podľa nich budú mať oveľa ťažšiu úlohu, ak sa budú chcieť dostať k dátam ruských občanov, pokiaľ nebudú uložené v zahraničí. Úrad dohľadu na médiami Roskomnadsor sa koncom minulého roka obrátil na Twitter a Facebook, ani jedna sieť však neposkytla odpovede, kedy a ako uskladňujú dáta v Rusku.

V Poľsku vyčíňala poriadna búrka. Také obrovské krúpy tam ešte nikto nevidel!
Po týchto horúčavách sa nikto z nás nebude brániť dažďu. Naši susedia ale zažili v posledných dňoch presný opak. V Poľsku padali krúpy o priemere 12 centimetrov. Takéto počasie vraj nezažili ani tí najstarší dôchodcovia. Čítať ďalej
13 | 06 | 2019 | Aneta Leitmanová


Rusko sa už dlhší čas snaží získať väčšiu kontrolu nad internetom. Prezident Vladimir Putin zhruba pred mesiacom podpísal zákon o vlastnom nezávislom internete, podľa ktorého by sa ruská premávka na sieti realizovala cez servery na ruskom území. Kritici varujú pred cenzúrou a digitálnou izoláciou krajiny.

Vysoké peňažné sankcie a dokonca väzenie hrozia aj za šírenie nesprávnych informácií na internete a znevažovanie štátnych inštitúcií a symbolov.