„Podozrivý nebude zisťovať, čo sa spáchalo“, hovorí Irán o „útokoch“ v Ománskom zálive
13 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Iránsky minister zahraničných vecí, Javad Zarif označil údajný útok na dva japonské ropné tankery v Ománskom zálive za „podozrivé“. Tie sa objavili v rovnakej chvíli, ako do Teheránu prišiel japonský premiér Šinzo Abe, na “veľké” rozhovory.


Zarif vyjadril svoje pochybnosti o útokoch na svojom Twitteri a poznamenal, že dnes sa odohrali incidenty na dvoch japonských lodiach z ktorých jedna bola údajne zasiahnutá torpédom. Incidenty sa stali presne vo chvíli, keď sa Abe posadil k „rozsiahlej a priateľskej“ diskusii s iránskym najvyšším vodcom, Ayatollahom Ali Khameneiným.



“Podozrivý by nezačal zisťovať, čo stalo dnes ráno.” uvádza Zarif vo svojom tweete a dodal, že je „nevyhnutné“, aby pokračovali regionálne rozhovory, ktoré navrhuje Teherán a ktoré by mali byť zamerané na znižovanie napätia v Perzskom zálive.


Irán povedal, že zachránil 44 námorníkov z dvoch tankerov s názvom Front Altair a Kokuka Courageous. Jeden z nich bol údajne zasiahnutý torpédom, ale neexistuje žiadne oficiálne potvrdenie tejto verzie.


V máji sa na pobreží Spojených arabských emirátov odohrali až štyri incidenty na ropné tankery, pričom akékoľvek podrobnosti o týchto incidentoch sú doposiaľ zahalené tajomstvom. Poradca Bieleho domu John Bolton vtedy zvalil vinu za napadnutie na Irán, ale Washington doteraz neposkytol žiadne dôkazy o spoluúčasti.


Hlavný denník o tom informoval 29. mája 2019


Bolton: Za útokmi na tankery je takmer s istotou Irán
Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Bolton v stredu uviedol, že za nedávnym útokom na tankery pri pobreží Spojených arabských emirátov (SAE) stojí "takmer s istotou" Irán. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
29 | 05 | 2019 | tasr