Pompeo chcel zjednotiť venezuelskú opozíciu. Cieľom bolo zvrhnutie Madura
06 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Uniknutá nahrávka ministra Mikea Pompea odhalila úsilie USA o zjednotenie venezuelskej opozície. Má to dokazovať, že vrcholní predstavitelia oboch strán sú prepojení v obrovskej mocenskej hre, ktorej cieľom je, aby Venezuele vládol prezident schválený Bielym domom.


Vedúci predstavitelia venezuelskej opozície sa nechali vtiahnuť do zvrhnutia Nicolasa Madura z jeho prezidentského úradu s pomocou Washingtonu. USA sa neustále snažia, aby v tomto úsilí aj naďalej spolupracovali. Uniknutá nahrávka mala vzniknúť počas minulotýždňového stretnutia Mikea Pompea so židovskými vodcami v New Yorku.


O stretnutí priniesol minulý týždeň informáciu aj Hlavný denník z 3. júna 2019.


Pompeo pripustil pochybnosti o Trumpovom „riešení storočia“ pre Blízky východ
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo údajne pripustil pochybnosti o mierovom pláne USA pre Blízky východ. Mnohí sa však domnievajú, že môže zlyhať. Palestína už odmietla „dohodu storočia“ a získala si za to skepsu zo strany... Čítať ďalej
03 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič

Úsilie spojiť opozičný tábor proti Madurovi nie je vecou „týchto posledných mesiacov“, hovorí na zázname Pompeo. Iniciatívu osobne naštartoval od momentu, kedy sa stal riaditeľom CIA, teda hneď po tom, ako bol Donald Trump inaugurovaný za amerického prezidenta.


"Odkedy som sa stal riaditeľom CIA, bolo to centrom nášho snaženia s prezidentom Donaldom Trumpom,” priznal.


Úloha sa však “ukázala byť diabolsky ťažká“, pretože každý si v opozičnom tábore presadzuje svoje vlastné záujmy a chce získať prospech iba pre seba, namiesto toho, aby spoločné úsilie sústredili na úspešné zvládnutie prevratu.


"V okamihu, keď Madura zvrhneme, začnú sa všetci hlásiť za budúceho prezidenta Venezuely. To je viac ako štyridsať ľudí, ktorí sú presvedčení, že práve oni sú právoplatnými nástupcami za Madura,“ hovorí údajne Pompeo v audionahrávke.


Washington vyvinul enormnú snahu s cieľom spojiť opozíciu, Pompeo sa osobne snažil získať pomoc od náboženských organizácií. "Snažili sme sa podporovať rôzne náboženské inštitúcie, aby sa opozícia spojila," hovoril.


Pripustil aj zmätok vo vnútri opozície, ktorý viedol k neúspešnému pokusu o vojenský prevrat z 30. apríla tohto roku, ktorý však vyprchal do 24 hodín.


Hlavný denník o tom informoval 1. mája 2019.


Imrich Kovačič: Maduro sa vzoprel USA a potlačil Guaidóov pokus o puč
Venezuelský prezident Nicolas Maduro ocenil armádu za „porážku“ utorkového pokusu o prevrat. Nepokoje a protesty, ktoré v utorok zorganizoval v Caracase proamerický oportunista Juan Guaido, boli podľa Madura potlačené a zaobišli sa “bez väčších... Čítať ďalej
01 | 05 | 2019 | Imrich Kovačič

Pompeo v nahrávke tvrdí, že Maduro je pod vplyvom zahraničných podporovateľov, najmä vraj Kuby. Túto myšlienku Washington často opakuje a nedávno aj uvalili ďalšie sankcie na Havanu. Venezuelčania nemajú radi Madura, ale namiesto toho, aby spolupracovali s Washingtonom na spoločnom cieli, hádajú sa medzi sebou.


"Maduro neverí, že Venezuelčania ho porazia. Boli proti nemu všetci, ale  nanešťastie, všetci boli hlavne pre seba."


USA stále hovoria, že všetky možnosti, vrátane tej vojenskej, sú na stole. Celú krajinu, zasiahnutú krízou, však aj naďalej tlačia do biedy s ochromujúcimi ekonomickými sankciami. Opozícia s Madurom sa snažia aspoň predbežne pokúsiť o dialóg. Koncom minulého mesiaca sa v Osle konalo druhé kolo rozhovorov medzi zástupcami samozvaného „dočasného prezidenta“ Juana Guaidóa a Madura, ktoré však skončilo bez akejkoľvek dohody.