Imrich Kovačič: Maduro sa vzoprel USA a potlačil Guaidóov pokus o puč
01 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

Venezuelský prezident Nicolas Maduro ocenil armádu za „porážku“ utorkového pokusu o prevrat. Nepokoje a protesty, ktoré v utorok zorganizoval v Caracase proamerický oportunista Juan Guaido, boli podľa Madura potlačené a zaobišli sa “bez väčších obetí”.





Maduro nazval Guaidóových priaznivcov "malou skupinou, ktorá sa snažila naplniť krajinu násilím" a potvrdil, že jeho vláda čelí niekoľkým "verziám" pokusov o štátny prevrat.

Zo zodpovednosti za utorkové útoky Maduro obvinil USA a vyhlásil, že sa američanom nepodarilo zvrhnúť jeho vládu. Prezident tiež oznámil vymenovanie "troch špeciálnych prokurátorov", aby preskúmali "kriminálne" aktivity opozície, pričom poznamenal, že nepokoje si vyžiadali zranených aj na strane venezuelskej armády.”Máme postrelených plukovníkov, ktorí sú momentálne v intenzívnej lekárskej starostlivosti.” dodal Maduro.

Niektoré protesty v Caracase boli pokojné a iné viedli k intenzívnym potýčkam. Počas celého dňa sa však darilo predchádzať smrteľným úrazom. Niekoľko desiatok ľudí bolo zranených gumovými nábojmi, slzným plynom a údajne aj ostrou muníciou. Zaznamenané bolo aj obrnené vozidlo ako narážalo do skupiny fanúšikov Guaidóa.

Od začiatku nepokojov varovalo venezuelské Ministerstvo obrany, že armáda je pripravená v prípade potreby zasiahnuť silou.

Guaidó vyzval na ďalšie protesty v stredu. Svoj pokus o prevrat nazval “Operácia sloboda”. Opäť trval na svojom, že armáda ho podporuje.




Maduro vyhlásil, že 80% vojakov zapojených do pokusu o vzburu opustilo Guaidóa, pričom iba skupinka asi 20 dôstojníkov venezuelskej armády „odovzdala svoje duše proamerickej pravici.“  Vojaci, ktorí podporovali snahu Guaidóa na zmenu režimu, boli podľa Madura oklamaní opozíciou „pod falošnou zámienkou cvičenia“. Keď však pochopili zmysel operácie, „opustili samozvaných vodcov prevratu“ a vzdali sa.Venezuelský prezident tiež vyvrátil tvrdenia Guaidóa, že vojenská základňa La Carlota, na východe Caracasu, má byť údajne pod kontrolou opozície. Zdôraznil, že základňa „nebola nikým obsadená“.

Momentálne neexistujú žiadne náznaky ďalších konfliktov, okrem malej skupinky Guaidóových prívržencov, ktorí sa odmietajú vzdať. Nejedná sa však o žiadneho z dôstojníkov alebo veliteľov armády, ktorí by mohli nejakým spôsobom riadiť nepokoje v krajine.

 





Maduro obhajoval použitie sily na potlačenie protestov a povedal, že američania podporujú Guaidóa v snahe uviesť krajinu do "občianskej vojny". Prezident tiež prisľúbil, že Venezuela zostane na ceste bolívarskej revolúcie a nepodriadí sa žiadnym intervenionistickým snahám USA.