Zásah ako v Grenade. Americký senátor vyzval prezidenta Trumpa k činu
30 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Americký senátor Lindsey Graham navrhuje vojenský zásah proti Venezuele. Ale myslí to vážne a verí tomu, že Venezuela je hrozbou pre Spojené štáty, alebo sa len snaží vydesiť Madurovu vládu?


"Chcel by som dať Kube ultimátum, aby odišla z Venezuely. Ak nie, dáme venezuelskej armáde vedieť, že si musí vybrať medzi demokraciou a Madurom. A ak si vyberiete Madura a Kubu, ideme na vás," vyhlásil republikánsky senátor.

Lindsey Graham je presvedčený, že Trumpová administratíva by mala napadnúť Venezuelu, podobne ako prezident Ronald Reagan napadol ostrovný štát Grenada v roku 1983 s cieľom vyhnať marxistickú vládu.

"Urobil by som presne to, čo urobil Reagan. Toto je na našom dvore. Trump povedal, že za demokraciu a proti socializmu. A keď príde na Madura, nakreslí červenú čiaru. Ak nebude konať, každý na svete si bude myslieť, že je slabý. Ak sa tak správa, pomáha tak Severnej Kórei, Iráne, Rusku a všetkým ostatným," reagoval Lindsey Graham.

"V prvom rade je to absurdné porovnanie. Grenada je malý ostrovný národ. Myslím, že tam žije menej ako 100 000 ľudí. V čase, keď bola napadnutá, absolútne minimálne ozbrojené sily Grenady, ktoré nepredstavovali absolútne žiadnu hrozbu a ako také v podstate nepredstavovali vôbec žiadny odpor voči americkej invázii. Venezuela je samozrejme oveľa väčšia krajina, ktorá má necelých 30 miliónov obyvateľov. Má stálu asi polmiliónovú armádu. Pre Spojené štáty by to bolo samozrejme oveľa, oveľa ťažšie v prípade útoku," komentoval Alex Main, senior spolupracovník pre medzinárodnú politiku v Centre pre ekonomický a politický výskum so zameraním na zahraničnú politiku USA, Latinskú Ameriku a Karibik.

"Neexistuje žiadny dôkaz, že Kubánci vo Venezuele ovplyvňujú chod krajiny, že by mali skutočný vplyv alebo kontrolu v rámci bezpečnostného aparátu Venezuely, alebo dokonca aj jeho spravodajského aparátu, ako je často Kuba obviňovaná," ​​pokračuje Alex Main v rozhovore pre The Real News Network.

"Je tu myšlienka, že Kuba má, ako viete, veľmi zlovestné ciele a chce poškodiť Spojené štáty, že chce ohroziť bezpečnosť USA. A to od začiatku šesťdesiatych rokov, kedy sa samozrejme jednalo o raketovú krízu medzi USA a Sovietskym zväzom. Ten už dnes neexistuje.

V Latinskej Amerike nie sú žiadne jadrové rakety. Vyzerá to, že je to veľmi pritiahnuté. Myslím si, že je to nasmerované, myslím, na veľmi, veľmi malé, ale stále zjavne mocné publikum na juhu Floridy, ktoré sa zdá, že stále má veľký vplyv na politiku Spojených štátov a najmä v rámci Republikánskej strany," upozorňuje Alex Main.

„Vážne problémy“ v ruskom letectve. Až 550 komerčných pilotov nemá dovolené lietať.
Nedávna smrteľná havária pri pristátí lietadla Suchoj Superjet-100 nastala v dôsledku zlého stavu ruského leteckého priemyslu a zastaraným bezpečnostným predpisom, pričom pilotom chýba potrebná kvalifikácia. Pred poslancami ruského parlamentu to v... Čítať ďalej
30 | 05 | 2019 | Imrich Kovačič


"Ako viete, Spojené štáty vyskúšali všetky druhy metód. Samozrejme, že zvýšili ekonomické sankcie, ktoré vo Venezuele spôsobujú obrovské škody. Vverí, že hrozby vojenského zásahu budú tiež slúžiť k nutnému tlaku na iste ozbrojené sily Venezuely. To si nemyslím. Ale je to metóda, ktorú používajú," povedal Martin