ŠOK: Útočník dobodal v Rusku štyroch novinárov. Dôvodom bol Stalin
29 | 05 | 2019 I Aneta Leitmanová

Štyria novinári v južnom ruskom meste Stavropol boli zranení nemenovaným mužom. Dôvodom bolo, že mu odmietli otlačiť článok o diktátorovi Josifovi Stalinovi.


Incident sa stal v redakcii novín Rodina, ktoré vydáva ruská komunistická strana, uviedol guvernér regiónu. Nemenovaný útočník bol vzatý do väzby. Iba šéfredaktor bol hospitalizovaný.

"Podozrivý hovoril s šéfredaktorom, potom vytiahol nôž a zaútočil na neho a na troch ďalších zamestnancov, keď už bol zadržiavaný," oznámila dcéra šéfredaktora Nikolaja Bondarenková ruským novinám Novaja gazeta.

Sedemdesiatročný muž napadol novinára potom, čo požadoval, aby šéfredaktor zverejnil jeho článok o Stalinovi, povedal agentúre Interfax člen regionálneho zhromaždenia Viktor Lozovoj. "Keď mu bolo povedané, že redakčná rada sa rozhodne, vytiahol lovecký nôž a napadol šéfredaktora," uviedol Lozovoj.

Útočník je údajne duševne chorý, uvádza ruská stanica RT. Polícii mal povedať, že plánoval zabiť šéfredaktora "pre Stalina" a vyvolať "verejné pobúrenie."

Stalin stále zostáva veľmi polarizujúcou postavou v ruskej spoločnosti. Nedávny prieskum verejnej mienky ukázal, že viac ako 50% Rusov ho vníma pozitívne, čo je najväčší percentuálny podiel za posledné roky.

Iný prieskum však ukázal, že len 5% respondentov by chcelo žiť v čase jeho vlády. Podľa sociológov vzrastajúce pozitívne hodnotenie Stalina sa týka najmä jeho ako mýtickej postavy, ktorá mala zachrániť Rusko pred genocídou zo strany nacistického Nemecka.