HOKEJ: Návrat k víťaznému obratu Bostonu. Ten v prvom finále zariadil skvelý štvrtý útok
28 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Po víkendovom vyvrcholení hokejových majstrovstiev sveta na slovensku sa v pondelok rozohrala aj záverečná séria play off NHL. Boston na domácom ľade otočil vývoj prvého finále Stanley Cupu proti St. Louis, keď zo stavu 0:2 vybojovali výhru 4:2. Českí útočníci David Pastrňák s Davidom Krejčím nebodovali, hneď o dva góly domácich sa zaslúžil štvrtý útok.


Už počas predzápasovom ceremoniáli v TD Garden sa na ľade predstavili v nezvyčajnej otváracej formácií. To ešte nikto nevedel, že práve tá zohrá vo vývoji prvého finále Stanley Cupu kľúčovú úlohu.

Elitný útok Bostonu centra Patrice Bergeron s Bradom Marchandom a Davidom Pastrňákom sa dlho presadiť nedokázali, štvrtá formácia Seana Kuralyho naopak zariadila prvý aj rozdielový tretí gól a jej vodca bol s bilanciou 1+1 napokon zvolený prvou hviezdou večera.

Ale poporiadku. Už v prvej minúte bombou preveril Jordana Binningtona zakončujúci Pastrňák a v 3. minúte samostatný únik nepremenil Jake DeBrusk. Krátko na to St. Louis dostali možnosť presilovky, veľkú šancu si ale nevytvorili. To už ale neplatilo o 8. minúte, kedy si Brayden Schenna našiel medzi kruhmi vyrazený puk a otvoril skóre - 0: 1.

Boston bol blízko vyrovnania v 15. minúte, keď Marcus Johansson v početnej prevahe trafil konštrukciu brány už prekonaného Binningtona. Ani ďalší faul hosťujúceho Roberta Thomasa zo záveru tretiny Bruins nedokázali potrestať, prvýkrát do šatní sa tak išlo za stavu 0:1.

Štart druhej tretiny ovplyvnila veľká chyba v rozohrávke Bostonu. Pastrňák naslepo za bránou o mantinel hľadal spoluhráča, puk si však našiel napadajúcého Schenna a pohotovo medzi kruhmi uvoľnil Vladimira Tarasenka. Ruský kanonier sa nemýlil a hostia razom viedli o dva góly.

Späť do zápasu však už v 23. minúte Bruins dostal skvelo hrajúci center štvrtej série Sean Kural, ktorý pred odkrytou bránou našiel obrancu Connora Clifton. V 33. minúte potom diváci vo vypredanej aréne TD Garden slávili vyrovnanie. V poradí štvrtú presilovku Bruins v zápase využil ďalší zakončujúci obranca Charlie McAvoy, ktorý sa po individuálnej akcii trafil z priestoru medzi kruhmi.

MS v hokeji čakajú veľké zmeny. Od budúceho roka bude všetko inak
Tohtoročné hokejové majstrovstvá sveta v Bratislave a Košiciach budú možno posledné, kedy sa hrá na klziskách v európskych rozmeroch. Čítať ďalej
25 | 05 | 2019 | Roman Suchý


V tretej tretine strelecky výrazne aktívnejší domáci zavŕšili veľký obrat skóre. V 46. minúte strelu Zdeno Chára dokázal Binnington len vyraziť pred seba. Na ľade bol znova aktívny štvrtý útok Bruins, ktorého krídlo Noel Acciari pred bránou našiel pri druhej tyči číhajúceho Kuralyho - 3: 2. O minútu neskôr sa faulom previnil David Krejčí (17:31, +1, 2 strely), Blues si ale opäť nič vážne pred Tuukka Rask nevypracovali.

V samotnom závere potom hostia odvolali brankára, výsledkom však bola štvrtá poistka Bostonu z hokejky Brada Marchanda. St. Louis ďalej skúšali šťastie hrou so šiestimi hráčmi v poli a po strele Tarasenka zamieril predčasne do šatní domáci kapitán Zdeno Chára, ktorý utrpel krvavé zranenie na ľavom predlaktí po zásahu pukom. Na úvodnej výhre Bruins to už ale nič nezmenilo.